Dollármilliókért kelt el a legelső Marvel-képregény
ComicConnect/Ferrari Press Agency/Profimedia-Red Dot

Dollármilliókért kelt el a legelső Marvel-képregény

Az 1939-es (!) Marvel Comics #1 volt a cég első képregénye, amelynek egy különleges változata a napokban kelt el egy aukción.


Amikor a valaha volt legértékesebb képregényekről beszélünk, az igazi rajongóknak jó néhány alkotás eszébe juthat. Superman első megjelenése az 1938-as Action Comics #1-ben, vagy Batman első megjelenése az 1939-es Detective Comics 27. számában, de ne felejtsük el Pókember debütálását se az 1962-es Amazing Fantasy 15-ben.

Azonban az elmúlt napokban egy kevésbé ismert, de talán ugyanolyan nagy hatású képregény talált gazdára, ráadásul nem kis összegért.

A szóban forgó különleges képregény a Marvel Comics #1, amely 1939 augusztusában jelent meg. Ez volt az első képregény, amelyet a Timely Comics adott ki, egy olyan cég, amelyből az elkövetkező évtizedekben végül a legendás Marvel Comics alakult. A megjelenés számos híres DC-karakter bemutatkozása után történt, de nyilvánvalóan a híres Marvel-karakterek debütálása előtt. Azonban a könyv két hőse, Human Torch és Sub-Mariner a legtöbb képregényrajongó számára még mindig ismerős lehet.

ComicConnect/Ferrari Press Agency/Profimedia-Red Dot

A képregénytörténet szempontjából tehát fontos alkotásról van szó, és a New York Times beszámolója szerint egy hihetetlen, 9,2-es osztályzatú állapotban lévő példányt épp most adtak el a ComicConnect aukciós oldalon mintegy 2,4 millió dollárért. Ez kevesebb, mint a fent említett képregények némelyikének ára, amelyek manapság akár 3 millió dollár fölött is elkelhetnek.

A Marvel Comics #1-es számának ezt a példányát a 90-es évek közepén fedezték fel, és egykor Lloyd Jacquet tulajdonában volt, aki a Funnies Inc. nevű cég tulajdonosa volt. Ez a cég képregénykiadóknak adott el rajzokat, és ebben a képregényben Jacquet feljegyzései szerepelnek arról, hogy a cége mennyivel tartozik a könyv néhány művészének.

A Marvel Comics No. 1 fizetős példányának birtoklása olyan lenne, mintha Charles Dickens egy első kiadású regénye lenne, amelyben dokumentálta a jogdíjait.

– mondta a Timesnak egy képregényszakértő. Nos, ennek tudatában pedig az ár igencsak kedvező volt, s rendkívül szerencsés az, aki végül megkaparintotta.

A figyelmetekbe ajánljuk