Egy kard az erdőben.
Egy amatőr búvár Izrael északi partjainál talált egy kardot, amelyről úgy gondolják, hogy 900 évvel ezelőtt egy keresztes lovagé volt.

Az egy méteres pengét Shlomi Katzin fedezte fel a Haifa melletti sekély vizekben. Úgy gondolják, hogy a tengeri élőlényekkel erősen benőtt kard a homok elmozdulása után került a felszínre. Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) közölte, hogy hamarosan közszemlére teszik a fegyvert– írja a BBC.

Az 1095-ben kezdődött és évszázadokon át tartó keresztes hadjáratok során az európai keresztények a Közel-Keletre utaztak, hogy megpróbálják elfoglalni Jeruzsálem és a Szentföld más részeit a muszlimoktól.

Yaakov Sharvit, az IAA tengeri régészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a Karmel partvidéke – ahol a pengét találták – az évszázadok során menedéket nyújtott a hajóknak a viharok idején.

Ezek a körülmények vonzották a kereskedelmi hajókat az idők folyamán, gazdag régészeti leleteket hagyva maguk után

– mondta.

A kutatók azt feltételezik, hogy ez kard az Atlit közeli keresztes lovagok fellegvárához tartozhatott.

A fegyver nagyon nehéz a rárakódott kövek miatt, és azért is, mert ez [egy] vaskard és nagyon nagy…Ez azt jelenti, hogy az az ember, aki ezt a kardot tartotta és [harcolt] vele, rendkívül erős volt. Próbálom elképzelni őt a csatamezőn, páncélban és a karddal, ahogy harcol vele. Tényleg jó kondícióban kellett lennie, talán nagyobb volt mint mi, de határozottan erősebb. És ez elképesztő

– folytatta.

A figyelmetekbe ajánljuk