Diána hercegné 1987-ben

Diána hercegné legszokatlanabb ékszerének története: az Attallah-kereszt

A díszes medál a jövő hónapban kerül árverésre a londoni Sotheby's aukciósházban a közelgő királyi licit részeként. Így ez egyike azon kevés ékszereknek, amelyeket Diána hercegné viselt és árverésre is került.


A medál önmagában is különleges darab, de mivel Diána is viselte, valóban legendás ékszerré teszi

– mondta Kristian Spofforth, a londoni Sotheby's ékszerüzlet vezetője.

A licit január 6-án kezdődik az irányár 80 ezer és 120 ezer font között lesz, Spofforth azonban úgy gondolja, hogy származása miatt ennél jóval többet is elérhet.

Ez is érdekelhet: Elárverezik Diána hercegné egyik legikonikusabb tárgyát

Az Attallah-keresztet egy jótékonysági bálon viselte a walesi hercegné, amelyet a Birthright, a női egészségügyért felelős jótékonysági szervezet javára rendeztek, amelynek 1984-ben lett a pártfogója.

Az eseményt az egykori koronaékszerész, Garrard Regent Street-i épületében tartották, és Diánát választották a bál szépének. A helyszín pedig különösen jó választás volt, hiszen a keresztet a feltételezések szerint a Garrard készítette a 20. század elején.

A reneszánsz stílusú formatervről keveset tudni, de a Sotheby's vezetője úgy véli egy különleges megrendelés lehetett, talán egy történelmi darab másolata.

Sotheby’s

A kiegészítő pedig tökéletesen passzolt Diána ruhájához is, amelyet Catherine Walker tervezett, a keresztet pedig a hercegné saját gyöngynyakláncához csatolták.

A hosszú nyakláncon viselt kereszt mérete és hatása Madonna 1980-as évekbeli stílusára is utalt

– mondta Vivienne Becker ékszertörténész.

Ez is érdekelhet: A média miért volt megszállottja Diána hercegnének

A darab Garrarddal való egész életen át tartó kapcsolatát is tükrözte. A Spencer-tiarát, amelyet Diána az esküvőjén viselt szintén Garrard készítette a családja számára még az 1920-as években, de tőle választotta zafír eljegyzési gyűrűjét is 1981-ben. Egyik utolsó nyilvános megjelenésén 1997-ben, a Hattyúk tava operaházi előadáson is egy gyémántnyakláncot viselt, amelyet szintén a koronaékszerész készített.

(Vogue)

A figyelmetekbe ajánljuk