Nők, siker, inspiráció

Hamu és Gyémánt Offset kerekasztal-beszélgetés Vol.1.

Hogyan mérhetjük a sikert? Milyen szerepe van céljaink elérésében a mázlinak? Szükségünk van néha kudarcra is? Nők, siker, inspiráció címmel szerveztük meg első Hamu és Gyémánt Offset kerekasztal-beszélgetésünket. Exkluzív helyszínen, az Aria Hotel Budapest tetőteraszán, teltház előtt beszélgettünk nyári lapszámunk szereplőivel és közreműködőivel, dr. Almási Kittivel, dr. Balázsi Katalinnal, Nemes Orsolyával és Szécsi Noémivel. Az eseményt Veiszer Alinda moderálta. Most a beszélgetésen elhangzott gondolatokból szemezgetünk.Ha el kell képzelnünk egy kutatót, valószínűleg egy hatvanéves bácsi ugrik be fehér köpenyben és szemüvegben. Ha a kutató azonban szoknyában, magassarkúban, pirosra festett körmökkel jelenik meg, akkor a legtöbben meglepődnek – akkor pedig még inkább, ha kiderül, hogy dr. Balázsi Katalin vörösdiplomával végzett atomfizikát Pozsonyban 1200 fiú közt. „A kollégáim csak szüfrazsettnek hívnak” – mesélte mosolyogva Katalin. „Én vagyok az első női osztályvezető az MTA Anyagtudományi Intézetének ötvenéves történetében. Ez egy férfivilág, így meg kell vívnom a mindennapos harcokat.”

„Érvényesülés szempontjából ötven éve még nehezebb helyzetben voltak a nők” – vetette fel Nemes Orsolya, generációkutató. „Manapság viszont nagy a zaj, és ebből kell kitűnni, emellett nem olyan tiszták a karrierutak. Ha egy nő családban gondolkozik, akkor nem igazán tud bejárni egy lineáris karriert. Amíg otthon vagy, biztosan kiesel a játékból. Én jól kihasználtam az otthonlétet az első gyermekemmel: írtam egy könyvet.”

„Neked mindig minden sikerül” – mondta egyszer Nemes Orsolyának egy barátnője. „Azért lettem mérges hirtelen, mert ez a kijelentés azt feltételezi, hogy a dolgok maguktól történnek. Én ezt nem így gondolom. Az lesz sikeres és az kezd el látszani, aki sok mindent kipróbál. Lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy szerencsénk legyen.”Nemcsak a siker, a nehézségek is inspirálóan hathatnak. Szécsi Noémi elismert kortárs író, a Finnugor vámpír című könyvének megvették a megfilmesítési jogát, és az Európai Unió Irodalmi Díját is megnyerte, mégsem érzi magát mindig sikeresnek. „Gyakran kerülök válságba a karrieremmel kapcsolatban, a rossz visszajelzéseket sokáig nem tudom elengedni, de valószínűleg ezekre a mélypontokra is szükségem van az alkotáshoz.”

A siker mellé ugyanis sokszor kudarc is társul. És hogy miért kíváncsiak erre az emberek? „Ha valakinek egyre csak ível felfelé a pályája, azt lehet csodálni, de nagyon nehéz vele azonosulni. Abból könnyebben tudunk meríteni, ha azt látjuk, hogy old meg valaki egy nehéz helyzetet. És ilyenkor kicsit a helyére kerül a világ igazságosságába vetett hitünk is” – világított rá dr. Almási Kitti, majd hozzátette: „Soha nem tudtam volna meg, mennyire erős vagyok, ha nincsenek kudarcaim. Nagy tartalék, ha az ember számíthat magára. Aki pedig ebből meg is mutat valamit, az az igazán erős.”

„Annyi interjút készítettem, és olyan sokszor láttam, ahogy az emberek a saját szobrukat építgetik. Olyan jó, ha valaki őszintén válaszol, és nem a szobrát építgeti. Itt most mindenki mert egy kicsit tökéletlen lenni” – zárta le az estét Veiszer Alinda.A következő beszélgetésre őszi számunk megjelenését követően, novemberben kerül sor.
A részletekért keresse fel a Hamu és Gyémánt Facebook oldalát és figyelje honlapunkat!


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.