5 érdekesség a címlapfotózásunkról

2018. őszi szám

Különleges emberek egy különleges fotón – ám ez még korántsem minden: merüljön el címlapfotónk részleteiben (egere görgetésével ezt könnyedén megteheti), s fedezze fel, hogy mi mindent rejt. Ha ezzel is megvan, akkor pedig kukkantson be a kulisszák mögé, most ugyanis elárulunk néhány érdekességet a készítéséről.

1. Csúcsgéppel a tökéletességért

A tökéletességre törekszünk, ezért az esztétikai részletek mellett a technikaiakra ugyanolyan hangsúlyt fektetünk. A címlapképhez fotósunk, Lábady István egy digitális középformátumú gépet, egy IQ3 100 MP Trichromatic hátfallal ellátott Phase One XF kamerát választott. Digitális eszköz még sohasem állt ennyire közel az emberi szemhez hasonló látáshoz, a 100 megapixeles technológia elképesztő ragyogással adja vissza a színeket, és tűpontosan láttatja a valóságot – és még annál is többet, teljes szabadságot biztosítva a művészeknek az alkotáshoz.

TIPP: Zoomoljon a borítóképünkbe – irányítsa a kurzort a fotóra, majd görgessen fölfelé, és máris szemügyre veheti a címlapkép valamennyi apró részletét.

2. Legendás helyszín

A Szabadság téren áll egy titokzatos ház, melyről kevesen tudják, hogy egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza volt, és hogy belső terei a dicső múltat romantikus kopottságukkal is oly híven megidézik, hogy a hazánkban forgató hollywoodi produkciós stábok egymásnak adják a kilincsét. A dekadens eleganciát tükröző Adria-palota ideális helyszínnek bizonyult a Hamu és Gyémánt 20. évfordulós ünnepi lapszámának címlapfotózásához is, ezért népes csapatunk egy teljes napra birtokba vette.

3. A nyolcadik szereplő

Ünnepi címlapunkra hét olyan személyt kértünk fel, akikkel az elmúlt 20 év során többször is szerepeltek a Hamu és Gyémántban, és nyolcadikként valaki olyat, akinek ez volt az első szereplése nálunk. Ő Schmuck, a kis olasz agár, aki mérhetetlen türelemmel feküdte végig a címlapfotózást egy neki kihelyezett bársonyülőkén, és kötött barátságot másodpercek alatt a közvetlen közelében elhelyezkedő Dobó Katával és Alföldi Róberttel. Ezúton is köszönjük neki és gazdijának, Cselényi Eszternek!

4. Egy címlaprekorder

Hét címlapsztárunk közül hatan már szerepeltek Hamu és Gyémánt-címlapon: Dobó Kata 2005-ben, Péterfy Bori 2008-ban, Bródy János 2015-ben, Kováts Adél 2013-ban, Kovács Kokó István 1998-ban, Alföldi Róbert pedig a mostanin kívül három címlapunkon is megjelent, először 2002-ben, majd 2008-ban és 2014-ben. Ezzel a szereplésével a Hamu és Gyémánt 20 éves történetének címlaprekordere lett, ugyanis rajta kívül nincs még egy személy, aki ennyi alkalommal került volna a magazin borítójára.

5. A fotón túl

A magazinba szánt fotósorozat mellé valamennyi szereplővel mini videóinterjút készítettünk az online felületeinkre. Egymás után, néhány napos eltéréssel publikáljuk a kisfilmeket, melyekből kiderül, hogy címlapszereplőink számára miért emlékezetes időszak a ’90-es évek, és mit tartanak a legfontosabbnak az elmúlt 20 év történései közül. A sorozat első darabját, az alábbi linkre kattintva, illetve a Facebook-oldalunkon tekintheti meg.

A Hamu és Gyémánt ünnepli lapszáma 2018. október 20-ától elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól. 

Fotó időpontja: 2018. 10. 26.

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.