dánia biiklisek
Dánia a magas oltási aránynak köszönhetően az egyik első uniós országként megszüntette az összes eddigi korlátozását. Az ország 548 napot töltött – valamilyen formában – korlátozások között, de mostantól nem tekintik a koronavírust „társadalmilag kritikus betegségnek".

A normalitáshoz való visszatérés fokozatosan történt, de október 8-ától, péntektől kezdve a helyi oltási igazolvány már nem szükséges a szórakozóhelyekre való belépéshez sem – ez pedig az utolsó vírus elleni védőintézkedés volt, amely holnaptól már megszűnik.

A skandináv országban a 12 évnél idősebbek több mint 80 százaléka megkapta mindkét oltást. Ez alapján a dán kormány, éjféltől nem tekinti „társadalmilag kritikus" betegségnek a koronavírust.

Nem mondanám, hogy túl korai lenne. Kinyitottuk az ajtót, de azt is mondtuk, hogy szükség esetén be is zárhatjuk

– mondta Søren Riis Paludan, az Aarhusi Egyetem virológus professzora.

d\u00e1nia utca

Shutterstock

Elmondása szerint Dániában akkor jött el a fordulópont a korlátozások enyhítéséhez, amikor az 50 év feletti korcsoportban a többség mindkét oltást megkapta.

Augusztus 14-e óta a tömegközlekedésen a maszk viselése sem kötelező, szeptember első napján pedig újra megnyitottak a szórakozóhelyek, megszűntek a nyilvános gyülekezések korlátozásai, és az oltási igazolványt sem kellett felmutatni ahhoz, ha étterembe, meccsre, edzőterembe vagy éppen fodrászhoz ment valaki.

d\u00e1nia h\u00e1zak

Shutterstock

A repülőtereken viszont továbbra is kötelező a maszkhasználat, ahogy az orvosnál, a vizsgaközpontokban és a kórházakban is „ajánlott".A határokon továbbra is szigorú belépési korlátozások vonatkoznak a nem dán állampolgárokra.

A dán egészségügyi miniszter, Magnus Heunicke elmondása szerint a járványt az ország az „ellenőrzése alatt tartja", de kiemelte, hogy a vírus nem szűnt meg, és a kormány szükség esetén újra korlátozásokat hozhat.

(Travel Daily)

A figyelmetekbe ajánljuk