mars az űrből
Az elszabadult kínai rakéta után most jobb hírrel szolgált az ország nemzeti űrhivatala: sikeresen leszállt a Marsra a kínai Tienven-1 űrszonda, fedélzetén egy marsjáróval.

Ahogy az MTI is írja, amíg az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a vörös bolygóra, Kínának most sikerült ez először – ezzel pedig a második ország lett a történelemben, aki a Marsra küldött egy űreszközt.

Az öt tonnás, legénység nélküli űrhajót tavaly július 23-án indították útjára. Idén február közepén lépett a Mars gravitációs vonzáskörébe és állt bolygó körüli pályára, hogy feltérképezze a lehetséges leszállóhelyeket. Minden a tervek szerint alakult: a februári kínai közlésnek megfelelően két-három hónapon belül kísérelte meg a Marsra szállást – sikerrel.

Mi is figyelemmel követtük az útját, és két fotót is mutattunk, amit az űrszonda készített (itt és itt).

Az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépéseket tett a kínai űrállomás, 2003-ban ugyanis embert küldött az űrbe. Kína ezen kívül már két felfedezőt küldött a Holdra. A másodikkal Kína lett az első ország, amely sikeres leszállást hajtott végre a Hold távolabbi, sötét oldalán.

Annyira nagy lett a forgalom a Mars körül, hogy mi is pár hetente összegezzük a történéseket.


A figyelmetekbe ajánljuk