szemét
A klímaválság továbbra is égeti a talpunk.

Mivel a nemzetek szerte a világon még mindig nem tudtak felépülni a közelmúltban őket ért rekordot döntő hőhullámok és áradások miatt, egy nemzetközi szakértői csoport új jelentést készít a klímaváltozásról.

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete (IPCC) július 26-án ült össze és augusztus 9-én adja ki az új éghajlat-jelentési kiadványát.

A jelentés egyik legfőbb pontja a szélsőséges időjárás lesz, ide tartoznak például könyörtelen hőhullámok, a tomboló tűzvészek és a halálos áradások.

Az ilyen események gyakorisága és súlyossága egyaránt növekszik, és az Északi-sarkvidék jelentős felmelegedésére vezethető vissza. A sarkvidék melegedése az egész északi féltekének légkörének dinamikájára hatással van Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára szerint.

Ez a jelentés lesz az első három ilyen dokumentum közül, amelyeket több mint 1000 tudós állított össze a meglévő tanulmányok és adatok kiértékelése révén annak megállapítása érdekében, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a bolygót.

A kiadvány stratégiákat ajánl a politikai döntéshozóknak az ENSZ Alapítvány képviselőinek közleménye alapján.

Az augusztus 9 -i jelentés a klímaváltozás tudományos bizonyítékaival foglalkozik világszerte, kitérve a szárazföldi és a tengeri felszíni hőmérséklet emelkedését okozó tényezőkre, valamint az eltűnő tengeri jégre, a tengerszint emelkedésére és az extrém időjárási eseményekre.

A másik két jelentésben, melyeket 2022 februárjában és márciusában tesznek közzé, értékelik az éghajlatváltozás hatásait és kockázatait. Emellett ajánlásokat fogalmaznak meg az éghajlatváltozás csökkentésére irányuló politikai és gazdasági tervek kialakítására is.

Az eltűnő gleccserek és az olvadó tengeri jég látható példái annak, hogy az éghajlatváltozás jelenleg hogyan alakítja át a Föld felszínét.

Egyre több bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a klímaváltozás szélsőséges időjárást, például erdőtüzeket, aszályokat és árvizeket hozhat létre. A legújabb tanulmányok azt is bizonyították, hogy az éghajlatváltozás nedvesebbé és erősebbé teszi a viharokat.

A közelgő jelentésnek katalizátorként kell szolgálnia ahhoz, hogy az országok gyorsan cselekedjenek, bemutatva a jelenlegi hatások súlyosságát és a klímaválság megoldásának lehetőségét - de csak akkor, ha most cselekszünk

– mondta Pete Ogden, az ENSZ Alapítvány energiaügyi és éghajlat-politikai alelnöke.

(Forrás: Live Science)

A figyelmetekbe ajánljuk