A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.


Ennek hiányában ugyanis már korán előfordulhat meghibásodás, drágább lehet az üzemeltetés, illetve egyéb kellemetlenségek is felléphetnek, amelyek a végén azt eredményezik, hogy ön úgy érzi, rossz klímát vásárolt – pedig „csak" a beszerelés nem volt megfelelően elvégezve.

A következőkben segíteni szeretnénk, hogy az előbb említett helyzet még véletlenül se következzen be.

Miért fontos a klíma megfelelő telepítése?

Megosztunk önnel 4 fontos szempontot, amelyek alapján könnyen átlátja, miért is olyan lényeges, hogy jó szakemberre bízza a frissen vásárolt, prémium minőségű légkondicionáló telepítését.

1. Meghosszabbítja a berendezés élettartamát.
Egyik szerelőpartnerünk 25 éve telepített egy Daikin split klímát egy fogászati klinikán, amely ma is megbízhatóan működik. Igen, egy Daikin kellemesen duruzsol ennyi év után is.

2. Környezetbarát üzemeltetést biztosít.
Semmiféle hűtőközeg nem jut a levegőbe, ha megfelelően telepítették.

3. Nem zavarja az ön kényelmét.
Egy sokéves tapasztalattal rendelkező szakértő pontosan tudja, hová kell felszerelni az egység(ek)et, hogy ne okozzon semmiféle problémát az ott lakók életében.

4. Költséget csökkent.
Szakértőink kitűnő tanácsokat adnak már a klíma kiválasztásánál, melynek köszönhetően ön az igényeinek és otthoni körülményeinek leginkább megfelelő teljesítményű berendezést vásárolhatja meg, így nem lesz túl magas az üzemeltetési és beszerzési költség.

Mire figyeljen, ha klímatelepítő szakembert választ?

Egész egyszerűen nem érdemes kockáztatni, és a gyanúsan olcsó szerelőt választani – az egész klímarendszer és az ön komfortja bánhatja kárát egy ilyen döntésnek. Udvariasan utasítsa el a jó szomszéd segítségét is, aki azzal büszkélkedik, hogy 1985-ben maga szerelte össze a robogóját.

Nézzük, milyen kritériumoknak feleljen meg az ideális klímatelepítő:

1. A klímatelepítő cég vagy szakember ne foglalkozzon nagyon sok márkával. Igaz, hogy a légkondicionálók beszerelése és beüzemelése nem üti meg az űrtechnológia szintjét, de való igaz, hogy minden márkának megvan a maga sajátossága, amelyeket ismerni kell. Érdemes tehát mindenképpen csak bizonyos gyártókra specializálódott szakértők közül választani, akik kívülről-belülről ismerik az összes típust, és szinte becsukott szemmel is el tudják végezni a telepítést vagy későbbi szereléseket.

2. A szakértő vagy partnercég legyen feltüntetve a gyártó vagy forgalmazó weboldalán, és még jobb, ha tagja a gyártó partnerprogramjának. A Daikin esetében ez a Home Comfort Expert program, amelyhez csak minősített szakemberek csatlakozhatnak. Vásárlói kérdőívekkel, interjúkkal, illetve próbavásárlásokkal rendszeresen ellenőrizzük a szolgáltatás minőségét, valamint folyamatos képzést nyújtunk partnereinknek. Ezenkívül a partnerek is garanciát adnak az általuk elvégzett munkára, így minimálisra csökken a „kellemetlen meglepetések" előfordulásának esélye.

Az ön közelében található Daikin-telepítőpartnereket itt találja.

3. A telepítő szakember fel kell, hogy ajánlja a helyszíni felmérést. Semmiképp sem elegendő, ha csak rákérdez a klimatizálandó helyiség alapterületére, és ezt követően javasol valamit. Egy valóban hozzáértő klímatelepítő elmegy a lakásába, és helyben felméri a környezetet – pl. milyen a helyiség fekvése, milyen méretűek az ablakok, milyen magas a mennyezet, hogyan, milyen célra használják a helyiséget stb. Csak ezután következhet az árajánlat, amely már számol a beszerelési, elhelyezési vagy kondenzvíz-elvezetési szempontokkal.

Ajánlott ebben a fázisban odafigyelni rá, hogyan kommunikál önnel a leendő telepítő: ha minden rendben van a megbeszélések, egyeztetések alkalmával, valószínű, hogy a kivitelezéssel sem lesz probléma.

4. Jó, ha a telepítő vállalja a jövőbeni szolgáltatásokat is, ezért kérdezzen rá, hogy mi fog történni a telepítés után. Ideális esetben évente történik ellenőrzés, amely egészségügyi és üzemeltetési szempontból is ajánlott. Óriási bosszúsággal járhat, ha a nyári hőhullám közepén próbálunk szerelőt keríteni a meghibásodott klíma megjavítására. Mindenki foglalt lesz, és már bánjuk, hogy nem állapodtunk meg a telepítővel a rendszeres karbantartás ügyében. Erre is gondoljon, mielőtt klímát és telepítőt választ.

5. Ha több megbízható forrásból is kapott ajánlásokat és látott referenciákat a szerelővel kapcsolatban, az nagymértékben tanúskodik a szakszerű, minőségi munkavégzésről. Kérdezze meg az adott klímatelepítő szolgáltatásával elégedett barátait és ismerőseit azokról a tényezőkről, amelyek önnek a legfontosabbak, pl. tisztán dolgoztak-e, rendet tettek-e maguk után, elmagyarázták-e, hogyan kell működtetni a berendezést, pontosak voltak-e, illetve végeztek-e a munkával a megbeszélt időre stb.

6. A telepítő nyújtson garanciát a munkájára. Egy lakás hűtési-fűtési rendszerének kiépítése hosszú távú beruházás és emiatt elengedhetetlen, hogy a rendszert folyamatosan és az előírásoknak megfelelően karbantartsák. A szakemberek által évente legalább egyszer karbantarott rendszer garantálja, hogy otthonában mindig tökéletes klíma legyen, hosszú ideig.

A Daikin klímák megfelelő működésére Ön akár 5 éves, ingyenes alkatrészgaranciát is kaphat, amely előfeltétele természetesen az éves karbantartás megléte. Mivel a különböző gyártók és telepítők más és más garanciális feltételeket biztosítanak, ezt a pontot is érdemes előre ellenőrizni.

Ellenőrzőlista

A megfelelő klímatelepítő kiválasztásához szükségünk van egy márkaspecialistára, aki

  • szerepel a gyártó/forgalmazó weboldalán;
  • kijön felmérni a helyszínt;
  • jövőbeni ellenőrzést, karbantartást vállal;
  • ajánlásokkal, referenciákkal rendelkezik;
  • valamint több év garanciát vállal a munkájára.

Bízunk benne, hogy cikkünkkel sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk arra vonatkozóan, hogy hogyan találhat majd klímája telepítéséhez igazán kompetens és megbízható vállalkozót.

Cikkünk megjelenését a Daikin támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk