A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai olyan különleges, már-már hátborzongató hangsávot hoztak létre pókhálókból, amely segíthet jobban megérteni a pókok „kommunikációját", valamint azt is, hogy miképp készítik el összetett alkotásaikat.


A kutatók egy berlini művésszel, Tomás Saracenóval közösen, két dimenzióban egy lézer segítségével vizsgálták a hálókat, a struktúráról készített képekből pedig megalkottak egy 3D-s szerkezetet a virtuális valóságban. Sőt, még egy hárfaszerű hangszert is létrehoztak a megismert információk alapján.

„Annak ellenére, hogy a hálók teljesen véletlenszerűnek tűnnek, valójában alaposan átgondolt művek, melyekben számtalan belső struktúra fellelhető. Ezeket azonban az emberi képzelet, az emberi agy nehezen tudja befogadni. Tényleg nehéz megérteni ezeket a strukturális részleteket"

–mondta Markus Buehler, az egyetem mérnöki professzora.

A professzor szerint a pókok rendkívül érzékenyek a rezgésekre, hiszen ezek segítségével tájékozódnak, illetve kommunikálnak. A csoport célja az volt, hogy bemutassák, milyen módon tapasztalhatják meg az állatok az őket körülvevő világot. A szakértők a lézerrel már a háló kialakítása során is elemezték a szerkezet alakulását, ezért a hangszer egyre bonyolultabbá vált.

Buehler szerint a jelenség ahhoz volt hasonlítható, mintha valaki gitározna, és hirtelen egyre több és több húr jelenne meg a hangszeren.

A kutatók ezen kívül rögzítették a különféle rezgéseket, amelyeket a pókok különböző tevékenységek során hoznak létre, mint például háló szövés közben, vagy párkeresés során. A tanulmány legfőbb célja pedig az, hogy az eltérő jelek megismerésével kommunikálni tudjanak az ízeltlábúakkal.

(National Geographic)

Related Articles Around the Web

Friss

Egy elefántnak nassolni támadt kedve, ezért betört egy thai nő konyhájába

Nem zavartatta magát.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így változtassunk testképünkön még ezen a nyáron

Testképünkre negatív hatással lehetett a pandémia időszaka, mivel nőtt a szorongásszintünk. Hogyan tehetnénk egészségesebbé?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Földnek is van pulzusa, az oka azonban ismeretlen

Rendszeresen „megdobban" a bolygó.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk