Egy friss tanulmány megállapította, mely vitaminok nyújtanak védelmet a koronavírus megbetegedéssel szemben.


Már a pandémia első napjaiban is jellemző volt, hogy bíztunk a vitaminok varázserejében és elkezdtük felvásárolni őket. Az Egyesült Királyságban például a C-vitamin 110 százalékkal, míg a multivitaminok eladása 93 százalékkal nőtt meg. Az Amerikai Egyesült Államokban a cinket tartalmazó táplálékkiegészítők eladása pedig 415 százalékkal emelkedett.

A vitaminok valóban hozzájárulnak a betegségek megelőzésében és leküzdésében. A cink például lerövidítheti egy megfázás hosszát. Néhány kutató most egy olyan adatbázist vizsgált meg, melyben a kérdések többek között arra vonatkoztak, hogy használtak-e a résztvevők (445,850 résztvevő) vitaminokat, például probiotikumokat, fokhagymát, halolajat, multivitaminokat, D-vitamint, C-vitamint vagy cinket. Azt is megkérdezték tőlük, hogy tesztelték-e őket koronavírusra, és hogy milyen eredmények születtek.

Az eredmények alapján elmondható, hogy az étrendjüket rendszeresen multivitaminokkal kiegészítő felhasználóknál 13 százalékkal kisebb volt a kockázata annak, hogy pozitív legyen a koronavírus-tesztjük. Ugyanez a kockázatcsökkenés a D-vitamin használók esetében 9, míg a probiotikum szedőknél 14 százalék, és az omega-3 zsírsavakat használóknál 12 százalékos volt.

A cinkkel, a C-vitaminnal vagy a fokhagymával kapcsolatban nem találtak ilyen összefüggést. Az említett különbségeket ugyanakkor csak a nők esetében figyelték meg, tehát a férfiakat nem érintette a védelem. A résztvevők továbbá egészségesek voltak. A kutatók itt megjegyzik, hogy ezek a nők jobban betartják a szabályokat, tehát nem csak a vitaminok okozták védettségüket. Egészséges fiatal nőként tehát, a szabályok betartásán túl, nem árt, ha szedünk néhány vitamint.

(Forrás: Science Alert)


Friss

Készíts te is házilag limonádét!

A limonádé a nyár egyik legkedveltebb itala. Nagy szükségünk van rá, főleg ebben a hőségben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk