A Vénusz.

A NASA szerint a Vénusz az alsóbbrendű konjunkció felé kúszik, egy olyan időszak felé, amikor a Nap és a Föld közé kerül. Január 8-ra a Coloradói Egyetem Fiske Planetáriuma előrejelzése szerint a Vénusz egyenes vonalban lesz a Föld és a Nap között, tehát eltűnik a szemünk elől.


Az In the Sky Organization szerint – amely a NASA Jet Propulsion Laboratory adatai alapján jósolja meg a bolygók mozgását –, az inferior konjunkciós időszak csak 584 naponta egyszer fordul elő.

Január 8-ig a bolygó továbbra is a horizont felé süllyed, és egyúttal a perigeumot is átlépi, vagyis azt a pillanatot, amikor a Vénusz a legközelebb van szomszédjához, a Földhöz. A Föld közelsége miatt a bolygó nagyobbnak fog tűnni, és könnyű észlelési lehetőséget kínál a szenvedélyes bolygómegfigyelőknek.

December 28-án a „nézők” a Vénuszt és a Merkúrt a nyugat-délnyugati horizonton láthatják a legalacsonyabban. A NASA szerint a Vénuszt – amely a Hold után a második legfényesebb bolygó –, lesz a legkönnyebb észrevenni. Az ajánlás szerint az embereknek napnyugta előtt 30 perccel lesz érdemes körülnézniük.

A NASA szerint január 5-én lesz az utolsó este, amikor a Vénusz 30 perccel napnyugta után a horizont felett lesz.

Az ügynökség előrejelzése szerint a Vénusz január 11-én vagy az azt követő nap fog újra felbukkanni.

A Vénusz hasonló méretű, mint a Föld, és bár nem a Naphoz legközelebbi bolygó, de a legforróbb. Sűrű légköre melegen tartja a bolygót, amely tele van mérgező gázokkal, hegyekkel és vulkánokkal.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk