A tudósok úgy vélik, felfedezték annak az okát, hogy miért vannak egyéni különbségek a testmozgás hatását tekintve.


A testmozgás mindenki számára egészségvédő hatású, de mindannyiunkat másképp érint: egyeseknél az állóképesség fokozódása tapasztalható, míg másoknál jobb vércukorszintet eredményez. A tudósok úgy gondolják, hogy felfedezték ennek egyik okát.

Egy friss kutatás során 654, többnyire ülő életmódú felnőttet vizsgáltak egy 20 hetes állóképességi edzésprogram keretén belül, a vérükben található mintegy 5000 különböző fehérje szintjének elemzésével.

A kutatók több száz olyan fehérjét azonosítottak, amelyek összefüggést mutatnak azzal, hogy hogyan reagál valaki a testmozgásra.

Ezáltal a jövőben személyre szabottabb és hatékonyabb edzési rendszereket dolgozhatnak ki, az eredmények ugyanakkor segítséget nyújthatnak a szakértőknek a betegségek kezelésében is.

"Míg a csoportok összességében profitálnak a testmozgásból, a válaszok különbözősége bármely két egyén között, akik ugyanazon testmozgáson esnek át, meglehetősen szembetűnő"

– nyilatkozta Robert Gerszten, a Beth Israel Deaconess Medical Center főorvosa, a kutatás vezetője.

A kutatásban összesen 147 olyan fehérjét találtak, melyek képesek bejósolni a VO2max nevű értékünket: ez azt mutatja meg, hogy az egész test mennyi oxigént használhat fel és juttathat el az izmokba. Minél magasabb ez az érték, annál fittebbek lehetünk. Manapság egyes okosórák segítségével le is mérhetjük magunknak.

Gerszten és kollégái egy olyan külön vizsgálatot is lefolytattak, amelyben néhány azonosított fehérje összefüggést mutatott a korai halálozás nagyobb kockázatával, alátámasztva azt az elképzelést, hogy ezek a fehérjék szorosan összekapcsolódnak a szív egészségével és a korai halálozással.

Noha tudjuk, hogy mindannyian másképp reagálunk a testmozgásra, kevésbé világos, miért történik ez. Ez a kutatás remek kezdetnek tűnik ahhoz, hogy megfelelően megválaszolják a kérdést.

(Forrás: Science Alert)

Friss

Videójáték lesz A galaxis őrzőiből

A játékot a Deus Ex mögött álló csapat fejlesztette.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk