Érdemes a héten a szabadban tölteni az estéket.

A tavasz leglátványosabb meteorhullását csíphetjük el a héten. Az úgynevezett Éta Aquaridák fognak feltűnni az égbolton, amik a Halley üstökös által hátrahagyott szemcsékből jönnek létre.

A legtöbb meteort az USA Today szerint május 5-én láthatjuk a hajnali órákban, de már 4-én is megfigyelhetjük őket egészen 6-áig.

És a látvány tényleg pazar lehet: az Éta Aquaridák olyan gyorsak, hogy egészen látványos fénycsíkokat hagynak majd maguk után, amelyek még pár másodpercig láthatóak lesznek az égbolton. Mindez azért lesz észlelhető, mert a Föld áthalad a már említett szemcséken, és a törmelékek a légkörbe belépve megsemmisülnek. Egyébként a Halley üstökös felelős az októberi Orionidákért is.

Ugyan a meteorraj a déli féltekén lesz a leglátványosabb, de itthon is megtekinthető lesz: óránként akár tíz meteor is észlelhető lesz május 5-én.

A megfigyeléshez érdemes olyan helyszíneket választani, ahol nem szennyezett a levegő, illetve már fél órával előtte ajánlott elrakni a telefonokat, és kerülni kell más fényforrást is, mivel nagyban rontani fogja az élményt.


Friss

Youtube/Código Nuevo

Egy új program segítségével szemmozgatással is zenélhetnek a mozgássérült zenészek

Puszták a szemük mozgatásával 25 hangszeren is játszhatnak a mozgáskorlátozott művészek egy új technológiának köszönhetően.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szinte az összes folyó kiszárad legalább egy napra

A klímaváltozás és és a földhasználat miatt egyre több folyó száradhat ki időszakosan.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Lidl a Balaton-átúszás mellett egy SUP-versennyel is beújít a nyárra

Június 16-án nyílik a nevezés az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseményére, a 39. Lidl Balaton-átúszásra. Az idei év újdonsága: a Lidl Balaton-áthúzás, külön verseny SUP-osoknak.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk