A titokzatos barhúti kút felderítő expedíciója elkezdődött.


A Jemen sivatagában található óriási lyuk 30 méter széles és 100-250 méter mély is lehet akár. A helyi néphit szerint a démonok börtöneként hozták létre, ezt az állítást pedig a mélyéből felszálló bűzös szagok is alátámasztják. Ezidáig a szakértők sem tudták, hogy mit rejthet az óriási tátongó lyuk, de most megkezdték a kutatást, s érdekes dolgokra bukkantak.

Az expedíció során a szakértők a 112 méter mély üregben kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak. A kutatócsoport víz-, kőzet- és talajmintákat, valamint állati maradványokat gyűjtött be.

Mohammed al-Kindi, a Német Műszaki Egyetem geológusa szerint a vizsgálat eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Sőt, felvételeket is készítettek, amelyeken különböző képződmények, mint szürke és világoszöld barlangi gyöngyök láthatóak.

A kutatók úgy vélik, hogy a kút több millió éves is lehet akár. Korábban csak 60 méteres mélységig jutottak a lyukban, akkor furcsa dolgokat tapasztaltak, és sajátos szagokat éreztek a szakértők.

„Voltak elpusztult madarak, amelyek valóban kellemetlen szagot árasztottak, de nem volt túláradó bűz"

– mondta mostani expedíció után al-Kindi.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk