Peru.

Az Andok hegység lábánál feláldozott gyermekek ősi csontvázaira bukkantak.


A régészek 29, körülbelül 1000 évvel ezelőtt eltemetett emberi testet tártak fel a Huaca Santa Rosa de Pucalá régészeti lelőhelyen, az északnyugat-perui Lambayeque régióban.

A csontvázak közül négy – két gyermek, egy tinédzser és egy felnőtt – a Wari-kultúrából származik.

Ez a négy csontváz a régió első ismert példája a Wari-civilizációból származó emberi áldozatoknak – mondta el a Live Science-nek küldött e-mailben Edgar Bracamonte Lévano, az ásatás vezetője.

Az emberi maradványokon kívül az ásatás során nyolc tengerimalac, valamint több alpaka és láma csontvázát is feltárták, amelyeket valószínűleg mind feláldoztak. Emellett edényeket, palackokat és egy félhold alakú pengével ellátott kést is találtak.

Bracamonte Lévano azért ismerte fel a Wari-sírokat, mert három jellegzetes, D alakú, a kultúra vallási tereire jellemző burkolat vette körül őket.

Az emberi áldozatok "egy lehetséges rituálé részei lehettek, amelyet a wari-stílusú vallási terek építésének megkezdésekor végeztek"

– mondta Bracamonte Lévano.

A Wari-civilizáció a mai Peru hegyei és partjai mentén virágzott Kr. u. 500 és 1000 között. A Wari nép a World History Encyclopedia szerint finom szövésű textíliáiról és faragott kerámiáiról, valamint útjairól és teraszos mezőgazdaságáról volt ismert. Ezek az utak később beépültek az Inka Birodalom egyes részeibe.

Bár a társadalmuk pontos felépítése továbbra is vita tárgyát képezi, a régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy a vallás mélyen összefonódott a politikával, és hogy a nők is részt vettek a legmagasabb kormányzati szinteken.

A másik 25 csontváz, amelyet a helyszínen találtak, a mochica vagy moche kultúrához tartozott. Ez a civilizáció a mai Lambayeque területén élt Kr. u. 100 és 700 között, és később a Wari nép váltotta fel őket.

A figyelmetekbe ajánljuk