Félmilliárd éves ősleleteket vizsgálva arra jutottak a kutatók, hogy hasonló genetikai szabályozás alatt állhattak mint mi.


Az ediakara-bióta, vagy ediakara-élővilág – azon ősi óceáni életformák gyűjteménye, amelyek 570–539 millió évvel ezelőtt éltek a Földön – számos genetikai hasonlóságon osztozik a modern többsejtűekkel, beleértve az embereket is. Ezek a fej, csontváz és végtagok nélküli lények nagyon rejtélyesek számunkra.

Noha több ediakara-élőlény hasonlít ránk, nem mindegyik mutat ilyen szoros kapcsolatot állatokkal és emberekkel. A korszakból egyébként több mint 40 ismert faj létezik. Köztük a leghíresebbek a lágy felépítésű, lassú mozgású Dickinsonia és egy másik, Barack Obama elnökről elnevezett faj (Obamus coronatus).

Nem mindig egyszerű meghatározni, hogy hol kapcsolódnak be az élet fejlődésébe pontosan. Szerencsére rendelkezésünkre áll rengeteg fosszília, melyekből értékes információkat nyerhetünk ki.

Az Ikaria wariootia egy furcsa, lomha, rizsszem nagyságú állatka, minden kétoldalúan szimmetrikus testű állat legkorábbi őse lehetett. Mary Droser paleobiológus a Riverside-i Kaliforniai Egyetemről vezetett tanulmányt róla. A kutatásba bevonta a Dickinsonia, Ikaria, a csigaszerű Kimberella és a félgömb alakú Tribrachidium fajokat is.

Az eredmények alapján a kutatók úgy vélik, hogy az ediakara-állatok valószínűleg az idegrendszer kezdetleges formáját tartalmazták és ugyanazok a genetikai szabályozó elemek szabályozták őket, melyeket az élő állatok, köztük az emberek ma is használnak.

„A többsejtűség, az izomzat és az idegrendszer genetikai útja valószínűleg jelen volt ezekben a korai állatokban"

─ írják a szakemberek.

Noha még mindig van mit megismerni az ediakara-biótával kapcsolatban, a biológia az évmilliók ellenére összeköt bennünket velük és megmutatja, hogy talán nem is állnak tőlünk olyan távol.

(Forrás: Sciencealert)

Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk