Olyan óriásbolygót fedeztek fel, ami szinte minden eddig ismert ténynek ellentmond

Egy kettős csillagrendszerben keringő szuper Jupiterre bukkantak.


A b Centauri b-t először az Európai Déli Obszervatórium teleszkópja fotózta le, és az objektum több szempontból is különleges, nem utolsósorban azért, mert egy olyan kettős rendszer körül kering, amely együttesen hatszor és tízszer nehezebb, mint a Napunk. A felfedezésről beszámoló kutatás átírhatja a bolygóformálódásról kialakított képet.

A kettős rendszer nagyobbik tagja 5-6 naptömegű, és több mint háromszor forróbb csillagunknál, miközben hatalmas mennyiségben bocsát ki ultraibolya- és röntgensugárzást. Csillagászati szempontból pedig fiatal, mintegy 15 millió éves. A kisebbik csillagról kevesebb információ áll rendelkezésünkre ez 0,1-4 naptömegű. A két objektum egymáshoz viszonylag közel kering, a Nap és a Föld távolságán belül, a rendszer szabad szemmel is látható a Kentaur csillagképben.

Az ilyen csillagokat általában meglehetősen pusztító és veszélyes környezetnek tekintik. Úgy vélték, hogy rendkívül nehéznek kellene lennie nagy bolygók kialakulásának körülöttük"

– mondta Markus Janson svéd csillagász a b Centauri b felfedezéséről szóló nyilatkozatában.

A gázóriás tömege egyébként körülbelül 11-szer nagyobb a Jupiternél, ezzel az úgynevezett szuper Jupiterek kategóriájába tartozik. A Janson által vezett csapat azt is felfedezte, hogy az égitest anyacsillagától való távolsága a Nap-Jupiter távolságának százszorosa, a Nap-Föld távolságának 560-szorosa.

A kutatók még nem találkoztak olyan bolygóval, amely a Nap tömegénél háromszor nagyobb csillag körül keringett volna. Úgy vélték, hogy az ilyen nagy objektumok sugárzása lehetetlenné teszi a bolygóképződést, a felfedezés azonban megdönti ezt az elméletet.

A kutatóknak egyelőre közel sincs valószínű következtetésük arra vonatkozóan, hogy a b Centauri b hogyan keletkezett. Kialakulhatott a magakkréció révén, amely elmélet szerint a Jupiterhez hasonló bolygók kialakulása porszemcsék összecsapódásával történik, amíg elég nagyok lesznek ahhoz, hogy gravitációs vonzerővel rendelkezzenek.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk