spacex legénység
Rendesen meggyűlik a bajuk a SpaceX mérnökeinek a Crew Dragon vécéjével.

A Futurism szerint, minden igyekezetük ellenére sem lesznek képesek arra, hogy megjavítsák a fedélzeten lévő szivárgó mellékhelyiséget – a NASA űrhajósai pedig hamarosan útra kelnek.

A probléma már a szeptemberi Inspiration4 legénységénél is fennállt. Az első civil járat küldetésekkor Elon Musk egy Twitter-bejegyzésben ismerte el, hogy „határozottan fejleszteni kell a WC-t", de úgy tűnik a gondok még nem oldottak meg. Ráadásul mindez akkor egy másik űrhajóban, az Resilience-ben jelentkezett.

Most ugyanezekkel a gondokkal küzd egy másik Crew Dragon-kapszula is, az Endurance, amely vasárnap egy négyfős legénységet vitt volna az ISS-re. Ezt másodszor is el kellett halasztani egy látszólag független „kisebb orvosi probléma" miatt.

A jelenlegi tervek szerint legkorábban szombat este indulhat a pelenkázott csapat.

Mivel a Nemzetközi Űrállomásra induló Crew-3 űrhajósainak egy igen kényelmetlen megoldást találtak ki: a legénységnek az űrruhájukban kell majd elvégezni a szükségleteiket. Lényegében egy pelenkában kell utazniuk az űrhajóban.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője diszkréten úgy fogalmazta meg a dolgot, hogy az űrhajósoknak az „ alsóneműjükre" kell majd hagyatkozniuk, ami visszautal arra, ahogy az űrhajósoknak az Apollo-küldetések idején, és az elhúzódó űrséták során (a mai napig) is így kellett elvégezni a dolgukat.

A probléma egyébként jól bemutatja, hogy hiába az újabb és újabb űrsiker mostanában, az űrvécék még mindig rendkívüli mérnöki kihívást jelentenek.

A Nemzetközi Űrállomáson az év elején korszerűsítették az illemhelyet, az Európai Űrügynökség űrhajósa, Thomas Pesquet kommentárja ettől függetlenül beszédes:

Mondjuk úgy, hogy az egyetlen előny a kilátás.

– mondta akkor nem túl lelkesen.


A figyelmetekbe ajánljuk