Naplemente.

A NASA kutatói október 28-án újabb nagy erejű napkitörésekre lettek figyelmesek.


A NASA szerint a Halloween előtti napokban a Nap felszínén nagy volt az aktivitás, és erőteljes hullámokat lövellt a Föld felé – írja a Futurism.

Bár bolygónk felszínét a légkör megvédi a kozmikus drámától, a kitörések pusztítást végezhetnek a GPS- és kommunikációs műholdakon. Az egyik napkitörés olyan erős volt, hogy október 28-i észlelésekor X1-osztályúnak minősítették, ami a maga nemében az egyik legintenzívebbnek számít.

A NASA által közzétett videó mozgásban mutatja be a látványosságot, és hangsúlyozza csillagunk elképesztő erejét. A napvihar a sarki fények, közismert nevén az északi fény káprázatos megjelenését is kiváltotta az éjszakai égbolton Észak-Amerika egyes részei felett.

2019 decembere óta a Nap aktivitása egyre erősödik, ami a természetes napciklus része. Minden ciklus körülbelül 11 évig tart, de a legdurvább kitörések a ciklus közepén, azaz körülbelül 2025-ben várhatóak. A naptevékenység olyannyira fel tud melegedni, hogy a Nap mágneses pólusai végül felborulnak, hatalmas mennyiségű napanyagot lövellve ki a folyamat során.

A NASA szerint a valaha feljegyzett legerősebb X-osztályú napkitörés egy X28-osztályú kitörés volt, ami azt jelenti, hogy 28-szor erősebb volt, mint az október 28-i „banzáj".

Ezek az események a legnagyobb robbanások a Naprendszerben, és a NASA szerint annyi energiát szabadíthatnak fel, mint egymilliárd hidrogénbomba.

A figyelmetekbe ajánljuk