Istanbul éjszakai fénye
Új év, új lehetőségek – legalábbis így szoktuk érezni. A legtöbben ilyenkor úgy érezzük, hogy a világot is képesek lennénk megváltani, a saját életünkről nem is beszélve. Fontos azonban, hogy átgondoltak maradjunk, kiváltképp, ha országváltásról van szó. Nem mindegy ugyanis, hogy hova költözünk.


Az Expat Insider rangsorolta a legjobb és legrosszabb országokat a már ott élő külföldi munkavállalók körében végzett felmérések alapján. A kutatásban összesen 59 desztináció szerepelt, a sor legvégén pedig Ciprus, Olaszország és Törökország állnak. Hogy pontosan miért? Elmondjuk!

Ciprus úgy került az inverzdobogó harmadik fokára, hogy a helyzete valójában teljesen vegyes: a válaszadók 52 százaléka alapvetően elégedett a munkájával – ez világviszonylatban egyébként arányosítva 68 százalék. A cipruson állomásozó munkavállalóknak 19 százaléka azonban teljesen elégedetlen, ami globálisan csak 5 százalék.

Az ország a munkahely biztonságát tekintve is a legrosszabb helyen áll, a megkérdezettek 22 százaléka mondta, hogy nagyon elégedetlen ezen a téren.

Ciprus egyik kik\u00f6t\u0151je

Ciprus

Secret Travel Guide/Unsplash

Olaszország 2014 óta (akkor készítették el az első ilyen felmérést – a szerk.) folyamatosan az utolsó 10 helyezett között van. Az itt élők és dolgozók 2021-ben csalódtak a helyi karrierlehetőségekben, 56 százalékuk negatívan értékelte ezeket, míg globálisan 33 százalékuk. A munkavállalók 22 százaléka „nagyon rossznak" írja le a helyzetet, 42 százalékuk pedig negatívan értékelte Olaszország gazdaságát is, ami csak alig kevesebb, mint Törökországban.

Ez azonban várható volt, mivel az ország munkanélküliségi rátája viszonylag magas, 9 százalék.

Olaszorsz\u00e1g f\u0151v\u00e1rosa, R\u00f3ma

Olaszország fővárosa, Róma

Caleb Miller/Unsplash

Törökország 2017 óta folyamatosan az utolsó 10 helyezett között találja magát. 2021-ben a külföldi munkavállalók 43 százaléka volt elégedetlen a helyi gazdasággal, szemben a világ 19 százalékával. Az ország jelenleg az alulértékelt valutával, valamint a világjárvány hatásaival küzd, így nem meglepő, hogy egyesek elégedetlenek.

Törökország a munka és szabadidő alkategóriában is rosszul teljesített: a munkavállalók 32 százaléka frusztrált a munkaidejével kapcsolatban. Ez szintén kétszerese a 16 százalékos globális átlagnak.

T\u00f6r\u00f6korsz\u00e1g f\u0151v\u00e1rosa, Ankara

Törökország fővárosa, Ankara

engin akyurt/Unsplash

Az első helyen egyébként Dánia áll, ami – valljuk be – nem teljesen meglepő. A skandináv államban a megkérdezettek csaknem fele teljesen elégedett a munkaidejével, míg nemzetközi átlagban ez az arány mindössze 27 százalék. Nagyon hasonló volt a kép Norvégiában, ahol 42 százalék volt teljesen elégedett a munkaidejével. Tény, hogy Dániában a hivatalos heti munkaidő mindössze 37 óra, így nem csoda, hogy az itteni munkavállalók elégedettek.

A figyelmetekbe ajánljuk