Egy tanulmány szerint ahhoz, hogy kiegyenlítsük az ülő munka okozta egészségügyi hátrányokat, mozgásra van szükségünk.


Napi 30, vagy heti 150 perc mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Egy új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a napi 30 perc mozgás nem elegendő abban az esetben, ha a nap nagy részében ülünk. Az ülés egyes kutatások szerint ugyanis tud olyan káros hatással lenni az emberi szervezetre, mint a dohányzás.

Több kutatás áttekintésével, 130 ezer ember adatai alapján a kutatók arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik napi kevesebb, mint hét órát töltenek ülő munkával, a napi 30 perc mozgás 80 százalékkal csökkentette a korai elhalálozás kockázatát. Ám ez nem volt igaz azokra az egyénekre, akik napi 11-12 órát töltenek ülve. Az ő esetükben csak 30 százalékkal csökken a korai halál esélye.

A szakemberek szerint a sport és a könnyű mozgások kombinációja a leghatásosabb hosszas ülő munkák esetén. Ennek személyre szabását javasolják a kutatók. A séta, bevásárlás, gyerekjátékok elpakolása mind-mind olyan tevékenység, amely a napi sporttevékenységen túl védi egészségünket.

Ezekből a könnyebb tevékenységek közül az ülő munkát folytatóknak érdemes napi három órát elvégezni, mivel hat perc könnyed mozgás egy perc sporttevékenységnek felel meg.

Napi fél óra sporttal és 3 óra könnyed mozgással tehát ellensúlyozható az ülő életmód hátránya. Az egészséges alvás, étkezés természetesen ugyanolyan fontos egészségvédő tevékenységek, melyekről nem szabad megfeledkezni.

(Forrás: Science Alert)

Friss

Ezért lehet fontos a hazai áru fogyasztása

A szezonális áru vásárlása jót tesz a környezetnek, a termelőknek és a pénztárcánknak is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk