Mexikó kulturális kisajátítással vádolja többek között a Zarát.


Kulturális kisajátítással vádolta meg Mexikó az olyan óriáscégeket, mint a Zara, az Anthropologie és a Patowl. A mexikói kormány szerint ugyanis a cégek anélkül használták fel a mexikói őslakosok művészetének motívumait a kollekcióikban, hogy a helyi közösségeknek valamilyen haszna lenne a ruhák eladásából.

Levelet írt a mexikói kulturális minisztérium mindhárom globális vállalatnak és magyarázatot kért arra, hogy milyen joguk van kisajátítani a kollektív tulajdont. A szaktárca úgy véli, ezek a cégek az ország déli részén, Oaxaca államban élő őslakos közösségek által használt motívumokat alkalmazott.

Mexikó már korábban is vádolt meg népi motívumainak másolásával több ruházati céget is. Két évvel ezelőtt ugyanis a Carolina Herrera divatházat szólították fel levélben annak beismerésére, hogy felhasználták az őslakosok motívumait a Resort 2020 kollekcióban.

Wes Gordon, a divatház kreatív igazgatója állítólag egy közleményben úgy nyilatkozott, hogy a kollekció nem más, mint tisztelgés a mexikói kultúra előtt.

(Forrás: Haszon)

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.18.

Péntek reggel Alice Walker gondolatait idézzük, aki arra emlékeztet minket, hogy egy igazi barát mindig elfogadja véleményünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szingapúrban piacra dobták a laborban tenyésztett húst

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk