Sok korábbi feltételezést igazolhat a mostani felfedezés.

Ugyan a víz jelen van a Naprendszerünkben, mégis olyan ritka felfedezésre bukkantak a tudósok, ami segíthet megérteni a világűr korai időszakát.

A víz például a Szaturnusz gyűrűiben is jelen van, és folyékony állapotban is megtalálható a bolygó egyik holdjában, az Enceladusban – meteoritokban azonban eddig még nem találtak. A 24.hu szúrta ki a Space.com cikkét, ahol beszámolnak arról is, hogy a vizet a meteoritok egyik típusában, a szenes kondritokban találták. A szakértők eddig is sejtették, hogy ezekben a kőzetekben fellelhető folyadék, ez végül most bizonyítást nyert.

A Ricumejkan Egyetem munkatársai egy friss tanulmányban számoltak be arról, hogy egy szenes kondritban találták a szén-dioxidban gazdag folyékony vizet. A kőzet még 2012-ben csapódott be az Egyesült Államok területére, és Naprendszerünk kori szakaszából származik, nagyjából 4,6 milliárd éves. Mindez segíthet a tudósoknak megérteni Naprendszer bolygóinak kialakulását.

Akár az is lehet, hogy a Földre is a hasonló kőzetek segítségével juthatott el az életet jelentő víz.

A kutatás szerint a meteoritnak a Naprendszer egy hideg részén kellett kialakulnia a Jupitertől túl. Mindez összhangban áll több, korábbi elmélettel, amelyek szerint a molekulákban (például víz) gazdag aszteroidák, messze a Naprendszertől képződtek.


A figyelmetekbe ajánljuk