A régebbi feljegyzések szerint a területet dél-kaliforniai ipari szemétlerakóként használták a vállalatok. Így kerülhettek a vízbe a rovarméreggel teli hordók.


Több ezer, nagy hatású rovarméreggel (DDT) teli hordó lehet a Csendes-óceán mélyén Dél-Kalifornia partjainál – figyelmeztetnek kutatók.

A 27 345 "hordószerű" tárgyról a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusához tartozó Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói készítettek felvételeket március 10. és 24. között. A szakemberek több mint 145 négyzetkilométeren térképezték fel az óceán fenekét a Santa Catalina-sziget és a Los Angeles-i partvonal között, egy olyan területen, ahol korábban nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező anyagot az üledékben és az ökoszisztémában.

Régi hajózási feljegyzések szerint a dél-kaliforniai ipari vállalatok szemétlerakóként használták ezt az óceánterületet egészen 1972-ig, a vonatkozó törvény életbe lépéséig.

Az óceáni szemétlerakó pontos helye és kiterjedése egészen mostanáig ismeretlen volt.

A kutatók hangradart használó víz alatti robotok segítségével készítettek képeket a felszín alatt 900 méterrel fekvő hordókról. Eric Terrill, a csapat tagja szerint a területről vett üledékminták elemzése tudja majd megerősíteni, hogy valóban DDT van-e a hordókban.

A becslések alapján 350-700 tonna rovarmérget dobhattak ki az óceánba Los Angelestől 20 kilométerre, a Santa Catalina-szigettől 12 kilométerre lévő területen. A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók. Amennyiben eresztenek, a kutatóknak mintát kell venniük a vízből, az üledékből és a tengeri élőlényekből, hogy felmérjék a kár mértékét.

A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol David Valentine, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa nagyjából tíz éve magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt.

(MTI)

Friss

Áron alul vásárolható meg Sylvester Stallone luxusvillája

Hollywood első számú akciósztárjának eladóvá vált otthona, úgy tűnik nem sokakat hozott lázba. Vagy csak túl drága?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk