A Meteorológiai Világszervezet (WMO) úgy véli, hogy még idén vagy a következő négy év egyikében megdőlhet a globális átlaghőmérséklet rekordja.


Az eddigi rekordot 2016-ban mérték, akkor a felszíni globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt az 1850-1900 közötti időszak átlaga felett. A 2019-es és 2020-as évek közel azonos értéket mutattak, a 2011 és 2020 között eltelt tíz év a valaha mért legmelegebb évtized volt.

A szakértők szerint lehetséges, hogy a 2021 és 2025 közötti évek egyikében a hőmérsékleti értékek 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé emelkednek. Ennek valószínűsége jelenleg 40 százalék, de folyamatosan emelkedik.

„Ez nem pusztán statisztika. A magasabb hőmérsékletek a jég nagyobb mértékű olvadását, magasabb tengerszintet, több hőhullámot és egyéb szélsőséges időjárási eseményt jelentenek, aminek súlyos következményei lehetnek az élelmiszer-biztonságra, az egészségre, a környezetre és a fenntartható fejlődésre"

– nyilatkozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Taalas felszólított minden országot a klímakárosító üvegházhatású gázoknak a tervezettnél gyorsabb csökkentésére.

A WMO új jövendölése szerint 2021 Észak-Amerika délnyugati részén szárazabb lesz, mint az 1981 és 2010 közötti átlag, ezzel szemben Ausztrália és a Szaharától délre lévő afrikai Száhel-régió nedvesebb lesz.

A 2021 és 2025 közötti periódus – Óceánia és az Atlanti-óceán északi részének egyes területei kivételével – minden régióban melegebb lesz, mint az 1981–2010 közötti átlag. Az Atlanti-óceánban pedig nagy valószínűséggel gyakoribbak lesznek a trópusi viharok.

(MTI)

Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk