A tudósok azt tervezik, hogy emberi vérből, verejtékből és könnyekből építenek marsi bázisokat

A kutatók szerint az ember a természeti erőforrások jelentős, de krónikusan figyelmen kívül hagyott forrása a vörös bolygó benépesítéséhez.


Idén áprilisban jó pár történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi, például először sikerült oxigént létrehozni a Mars felszínén. Most a tudósok egy újabb lépést javasoltak a vörös bolygón való élet felé, ám ez nem különösebben elbűvölő.

Materials Today Bio című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jövőbeli marsi bázisokat az asztronauták

véréből, verejtékéből és könnyeiből lehetne megépíteni.

Aled D. Roberts, a Manchesteri Egyetem kutatójának a vezetésével készült tanulmány azt javasolja, hogy ezeket az emberi test által termelt anyagokat a Marson található nyersanyagok kiegészítésére lehetne használni, csökkentve ezzel a bolygóközi utazások költségeit.

Mars felszínére való szállításának magas költsége és jelentős időbeli késedelme azt mutatja, hogy a vörös bolygóra irányuló bármely legénységgel ellátott küldetésnek fontos része lesz a helyben lévő erőforrások – beleértve a szervetlen kőzeteket és port, a vízkészleteket és a légköri gázokat – kiaknázása. Van azonban a természeti erőforrásoknak egy jelentős, de igencsak figyelmen kívül hagyott forrása, amely szintén elérhető lesz bármelyik legénységgel ellátott Mars-misszió során: maguk a legénység"

– magyarázta Roberts és kutatócsoportja.

Állítólag az emberi vérből származó fehérje olyan anyagot képes alkotni a Mars holdporával kombinálva, amely a betonhoz hasonló nyomószilárdsággal rendelkezik. A karbamid (a vizeletben, verejtékben és könnyben található anyag) hozzáadásával ez a szilárdság több mint 300 százalékkal növelhető.

Más emberi nyersanyagok, mint például az elhalt bőr, haj és köröm, nyálka és ürülék szintén kiaknázhatóak lehetnek.

(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk