Őrült tervvel költöznének a Marsra a tudósok

A Mars terraformálása az emberiség egyik nagy álma. A Marsnak sok előnye van. A napja nagyjából ugyanolyan hosszú, mint a Földé, rengeteg fagyott víz van a felszíne alatt, és valószínűleg idővel elfogadható légkört lehetne kialakítani rajta.


De az egyik dolog, ami hiányzik belőle, az az erős mágneses mező. Ha tehát a Marsot második Földdé akarjuk tenni, akkor mesterséges mágneses mezőt kell adnunk neki.

A mágneses mezők azért olyan fontosak, mert megvédik a bolygót a napszéltől és az ionizáló részecskéktől. A Föld mágneses mezeje megakadályozza, hogy a legtöbb nagy energiájú töltött részecske elérje a felszínt. Ehelyett a Földről térülnek el, így biztonságban vagyunk.

A mágneses mező azt is megakadályozza, hogy a napszél idővel lecsupaszítsa a Föld légkörét. A korai Marsnak vastag, vízben gazdag légköre volt, de az erős mágneses mező védelme nélkül fokozatosan kimerült.

Sajnos a Föld mágneses mezejét nem tudjuk csak úgy újraalkotni a Marson. A mi mezőnket a Föld magjában kialakuló dinamóhatás hozza létre, ahol a vasötvözetek konvekciója hozza létre a Föld geomágneses mezejét.

Unsplash / Nicolas Lobos

A Mars belseje kisebb és hűvösebb, és nem tudjuk egyszerűen beindítani, hogy mágneses dinamót hozzunk létre. De van néhány módszer, amivel mesterséges mágneses mezőt hozhatunk létre, amint azt egy nemrégiben készült tanulmány is mutatja.

A marsi mágneses mező létrehozására már korábban is javasoltak ötleteket, amelyek általában földi vagy orbitális szolenoidokat foglalnak magukban, amelyek valamilyen alapvető mágneses védelmet hoznak létre.

Ahogy a tanulmány rámutat, ha megfelelő bolygó mágneses mezőt akarunk, akkor valójában a töltött részecskék erős áramlására van szükség, akár a bolygón belül, akár a bolygó körül. Mivel az előbbi nem túl jó lehetőség a Mars esetében, a csapat az utóbbit vizsgálja.

Így pedig az is kiderült, hogy a Mars körül létrehozható egy töltött részecskékből álló gyűrű, hála a vörös bolygó holdjának, a Phobosnak.

A Phobos a két marsi hold közül a nagyobbik, és meglehetősen közel kering az objektum körül. Olyannyira, hogy 8 óránként tesz egy kört a Mars körül. A kutatócsoport ezért azt javasolja, hogy a Phobos felhasználásával ionizálják a felszínéről származó részecskéket, majd felgyorsítják őket, hogy plazmatorust hozzanak létre a Phobos pályája mentén.

Ez elég erős mágneses mezőt hozna létre ahhoz, hogy megvédje a terraformált Marsot. Ez egy merész terv, és bár megvalósíthatónak tűnik, a műszaki akadályok jelentősek lennének.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk