Nem csak a lepkefajok, az összes rovar veszélyeztetett állapotban van. Kihalásukkal az ökoszisztémák és élelmiszer-ellátás összeomlására számíthatunk.


A rovarok gyakran zavarhatnak bennünket, mégis elmondható, hogy nélkülük lehetetlen lenne az élet ezen a bolygón. Friss kutatások szerint a rovarállomány 40 százaléka jelentősen csökkenőben van, egyharmadát pedig a kihalás veszélye fenyegeti.

Két ausztrál kutató úgy véli,

"Ha nem változtatunk az élelmiszer előállításának módjain, az összes rovar a kipusztulás útjára lép néhány évtized alatt. Ennek a bolygó ökoszisztémáira gyakorolt hatása enyhén szólva is katasztrofális."

Egy új tanulmány pedig rámutat arra, hogy a pompás királylepke (Danaus plexippus) kihalófélben van. A szakemberek feltárják, mely lépések vezettek idáig.

Art Shapiro és Matthew Forister rovarökológusok 450 lepkefajt vizsgáltak 70 különböző helyen az Egyesült Államok nyugati részén. Míg a beporzók száma 1977 óta rendszeresen csökken, évente 1,6 százalékos ütemben, úgy tűnik, hogy ez a tendencia növekszik. Éppen a múlt hónapban, egy mexikói jelentés szerint a pompás királylepke populációja 26 százalékkal csökkent 2019 óta, elsősorban az erdőirtás és az aszály miatt.

Az őszi hőmérséklet emellett évek óta gyorsabban növekszik az évek alatt, mint a nyári, ez megzavarja a lepkék tenyésztési szokásait és a tőlük függő növények életciklusát.

Egy 2016-os tanulmány szerint 1,4 milliárd munkahely függ a beporzóktól. A rovarok elvesztésével tehát az ökoszisztémák mellett az élelmiszer-ellátás is összeomlik.

Az oklahomai szervezetek jelenleg munkálkodnak azon, hogy megmentsék a kihalófélben levő állatokat. Megpróbálnak minél több tejfüvet ültetni, ez fellendíti a lepkeállományt. A beporzó rovarokkal foglalkozó Törzsi Szövetség (TEAM) az elmúlt három évben csaknem negyedmillió dollárt biztosított a tejfű- és a nektárnövények telepítésére.

Ez a próbálkozás azonban nem lesz elég. Meg kell állítanunk az évszakok hőmérsékletének rohamos változásait.

(Forrás: BigThink)


Friss

5 magnéziumban gazdag étel, amelyek rendkívül egészségesek

A magnézium rendkívül fontos ásványi anyag. Több száz kémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, és hozzájárul az egészség megőrzéséhez, ennek ellenére sokan nem érik el a napi szükséges bevitelt.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Gerinces Paleontológiai és Plaeoantroplógiai Intézet /Chen Yu/

Megtalálták a Föld legnagyobb szárazföldi emlősét

A ma ismert állatok eltörpülnének mellette.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk