kutya karácsonyfa
Akiknek van macskájuk vagy kutyájuk, azok tudják, hogy egy szimpla karácsonyfa nem jelent életbiztosítást. Hát még, ha van egy gyerek is. Itt van pár egyszerű és pár bonyolultabb taktika, hogy ne történjen semmi baj.

Zárjuk ki őket 

Az egyetlen üzembiztos módja, ha egy háziállatot távol akarunk tartani a karácsonyfától, ha egyszerűen kitiltjuk őket a területről. Erre a legjobb megoldás, ha szimplán becsukjuk a helyiség ajtaját, de akinek van rá energiája, az egy babarácsot is felhúzhat a fa köré. Ezt még fel is lehet díszíteni, hogy a hangulat is megmaradjon.

Emeljük a magasba 

Bár ez nem akadályozza meg, hogy a cica felmásszon az ágakra, de azt igen, hogy az egész lezuhanjon.

Jó ötlet egy kis kampót tenni a fa mögötti falba (ügyeljünk arra, hogy a falba csavarozzuk, ne csak a gipszkartonba), majd kössünk egy darab drótot a fa törzse köré. Az átlátszó drótot a kampóhoz rögzítjük; ez segít lehorgonyozni a fát, ha valaki felmászna rá, és megdönti, vagy más módon kibillenti az egyensúlyából. Nagyobb fáknál előfordulhat, hogy két, különböző szögben elhelyezett horgot kell használni.

Kisállatriasztó spray

Vannak bizonyos szagok és illatok, amelyeket a legtöbb állat nem szeret. A macskák általában valamilyen citrusfélét, míg a kutyák inkább a keserű dolgokat kerülik. Ezt használhatjuk a karácsonyfán vagy a karácsonyfa körül elhelyezett, háziállatokat elriasztó spray-vel. Nehezítő körülmény, hogy néhány állatnak nincs problémája ezekkel, és valóban úgy gondolják, hogy jó illatuk van.

Egy másik hasonló lehetőség az mozgásérzékelős spray, amely hangosan fúj egyet, ha az állat a közelébe ér. Ez éppen elég ahhoz, hogy megijessze a macskát vagy kutyát, és utána általában messziről el is kerülik a területet. Hátránya, hogy ez valószínűleg mindenkit megijeszt, viszonylag drágák, és hamar elfogy.

Csomagoljuk fóliába

Ha a macska mászik, egy alumíniumfólia segítségével megakadályozhatjuk, hogy megmássza a karácsonyfát. A macskák általában nem szeretik az alufólia hangját, járkálni rajtuk meg végképp.A fa alját ezzel körbetekerve gyakran megakadályozza, hogy felmásszanak. Csak győződjünk meg róla, hogy a fa elég messze van a kiindulási pontoktól – például a közeli bútoroktól – , hogy a cica ne tudjon csak szimplán felugrani a magasabb ágakra.

Körülményes díszítés 

A kutyák szemében a karácsonyi díszek amolyan tiltott gyümölcsök, ezért ajánlott törésmentes díszeket használni. Ez amúgy is jó ötlet, hiszen a gyerekek és a macskák is odáig vannak ezekért. Hogy a kutyák/macskák/gyerekek ne tépjék le a díszeket a fáról, a legjobb, ha a kényes darabokat magasabban helyezzük el. Az pedig alap, hogy mindenképpen hagyjuk el az ehető díszeket, amelyek csak arra várnak, hogy valaki felfalja őket.


A figyelmetekbe ajánljuk