caesar, julius caesar,

Hamarosan megkezdődik Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhely renoválása, 2022-ben pedig szabadtéri múzeumként is megnyílik az Area Sacra, ahol időszámításunk előtt 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.


Néhány héten belül megkezdődik Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhely renoválása – jelentette be Virginia Raggi római főpolgármester, aki szerint a munka, és a „poszt-Covid turizmus" idejére fejeződik be. Az átadás pontos időpontját nem nevezte meg, de más önkormányzati illetékesek szerint körülbelül egy évig tarthat a jelenleg meglehetősen elhanyagolt „szent terület", az egyik legősibb római régészeti komplexum rendbe hozása.

Az egykori Mars-mezőn négy templom és egy színház maradványai fekszenek több méter mélyen az utcaszint alatt. A rossz állapotban lévő antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül. A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk.

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis a Krisztus előtti 4-1. századból származnak. Az építmények különböző életkora szabad szemmel is azonnal megállapítható, mivel minél mélyebben fekszik egy templom, annál korábbi. A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius-színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában i.e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték.

A restaurálást 1 millió euróval támogatja a világhírű luxusipari cég, a Bulgari. A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt "spanyol lépcső" felújítását is. A cég 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk