Kipihenten, de megszeppenve érkezett meg a Brit-szigetekre a szunyókáló rozmár.

Egészen ritka jelenségnek lehettek szemtanúi a dél-írországi Kerry megye egyik szigeténél: az Északi-sark körüli partokon élő rozmárok egyik tagja Írországban találta magát. A helyieknél jobban valószínűleg maga a rozmár lepődhetett meg, aki kótyagosan vette tudomásul, hogy több ezer kilométerre ébredt fel eredeti otthonától.

A rozmárt egy helyi férfi, Alan Houlihan és lánya, Muireann találták meg, akik először a környéken gyakoribb fókának nézték; ám közelebbről kiderült, hogy jóval hatalmasabb állatról van szó. Az Atlanti-óceán északi részén nagyjából 20 ezer rozmár él, de tényleg rendkívül ritka, hogy a Brit-szigetekre vetődnének.

Hogy mennyire különleges látnivalóról volt szó, jól érzékelteti, hogy Írország környékén 1897-ben találkoztak a fajjal először, és azóta mindössze 11 észlelés ismert.

A szakemberek szerint az állat valószínűleg elég fiatal lehet, mert a tülke csak körülbelül 30 centiméter hosszú volt.

A pórul járt rozmár nagyot pihenhetett: Kevin Flannery tengerbiológus szerint egy jégtáblán aludhatott el, és annyira fáradt volt, hogy nem tudott időben leszállni róla, ami miatt messzire került otthonától. Ráadásul a helyi vadvédelmi hatóságok nem foglalkoznak hasonló ügyekkel, ezért szó szerint csak úszott az árral.

Hétfőre egyébként már nem volt nyoma az állatnak.

(BBC)


Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk