Kipihenten, de megszeppenve érkezett meg a Brit-szigetekre a szunyókáló rozmár.

Egészen ritka jelenségnek lehettek szemtanúi a dél-írországi Kerry megye egyik szigeténél: az Északi-sark körüli partokon élő rozmárok egyik tagja Írországban találta magát. A helyieknél jobban valószínűleg maga a rozmár lepődhetett meg, aki kótyagosan vette tudomásul, hogy több ezer kilométerre ébredt fel eredeti otthonától.

A rozmárt egy helyi férfi, Alan Houlihan és lánya, Muireann találták meg, akik először a környéken gyakoribb fókának nézték; ám közelebbről kiderült, hogy jóval hatalmasabb állatról van szó. Az Atlanti-óceán északi részén nagyjából 20 ezer rozmár él, de tényleg rendkívül ritka, hogy a Brit-szigetekre vetődnének.

Hogy mennyire különleges látnivalóról volt szó, jól érzékelteti, hogy Írország környékén 1897-ben találkoztak a fajjal először, és azóta mindössze 11 észlelés ismert.

A szakemberek szerint az állat valószínűleg elég fiatal lehet, mert a tülke csak körülbelül 30 centiméter hosszú volt.

A pórul járt rozmár nagyot pihenhetett: Kevin Flannery tengerbiológus szerint egy jégtáblán aludhatott el, és annyira fáradt volt, hogy nem tudott időben leszállni róla, ami miatt messzire került otthonától. Ráadásul a helyi vadvédelmi hatóságok nem foglalkoznak hasonló ügyekkel, ezért szó szerint csak úszott az árral.

Hétfőre egyébként már nem volt nyoma az állatnak.

(BBC)


Friss

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy óriási fényes spirált figyeltek meg a Csendes-óceán felett

A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk