Az év, amikor nem volt nyár és 9 cool dolog az interneten

Ismét összegyűjtöttük az előző hét legizgalmasabb internetes bejegyzéseit: múlt héten megtudhattuk, hogy miért nem volt nyár 1816-ban, hogy milyen egy tornádó társaságában készített fotó, és hogy mi a közös a méhrajok és az agyunk működésében.Miért volt az 1816-os év nyár nélküli esztendő?

Az 1800-as évek eleje érdekes periódusnak bizonyult. Ebben az időszakban történt a globális éghajlatváltozás egyik legkorábbi feljegyzett esete. Az 1816-os esztendő egy különösen „kiemelkedő év" volt, ami majdnem olyan tragikusnak bizonyult, mint az 536-os esztendő. Hogy pontosan miért? Mert nem volt nyár.

Tornádóval pózolni

A Marilee Thomas készítette fényképen egy Audra nevű fiatal lányt láthatunk, aki egy tőle két mérföldre lévő tornádóval pózol. A fotó 1989-ben készült.

Hogyan működnek a méhrajok?

Egyes kutatások szerint a méhrajok egyes tagjai meglepő módon úgy viselkednek, mint az emberi agy neuronjai. De mégis hogyan?

Egyedül vagyunk az univerzumban?

Unsplash / Guillermo Ferlav

Sokan emlegetik az 1990-ben felküldött Hubble utódjaként a James Webb-űrtávcsőt. Ebben van is valami: a már egyre többet betegeskedő, de mégis az emberiség egyik legjobb találmányának tartott eszköz felett lassan eljár az idő. Decembertől pedig minden bizonnyal rengeteg újdonságot tudhatunk meg az univerzumról.

Környezettudatos samponok

A kis és nagy szépségipari cégek száműzik a műanyag palackot a repertoárjukból és vegyszermentes termékekkel rukkolnak elő, most pedig annak is szemtanúi lehetünk, hogy miképp készülnek ezek a samponok.

Mi történik a lábainkkal pihenés közben?

Unsplash / Hari Helin

Végre otthon vagy, és ledőlsz, hogy megnézd a kedvenc sorozatod, ám ekkor úgy döntesz, hogy keresztbe tett lábakkal bújsz be az ágyba, mert így kényelmesebbnek találod.

Amikor azonban véget ér az epizód, megpróbálsz felállni, és hirtelen „nem működik" a jobb lábad. Először csak nem tudod megmozdítani, aztán úgy érzed, mintha tűvel szurkálnák. Egy-két percig jelen van a kényelmetlen és furcsa érzés, aztán szépen lassan képes vagy felállni és normálisan járni. De mi ez az érzés?

A szellem ikertestvér

Karen Keegan vesedonor keresése közben különös rejtélybe botlott. Miután genetikai vizsgálatnak vetette alá magát, kiderült, hogy néhány sejtje teljesen más génkészlettel rendelkezik, mint a többi. És ez a második génkészlet az ikertestvéréhez tartozott, aki soha nem született meg. De hogyan történhetett ez meg?

A World Trade Center újjaáéledése

Ez a 6 és félperces videó a New York-i World Trade Center mentésének, helyreállításának és újjáépítésének két évtizedét dokumentálja. A EarthCam nevű cég történetének leghosszabb time-lapse projektje, amely 20 évet felölelő, eddig soha nem látott felvételeket tartalmaz.

Dalí színesben

Az újraszínezett fotón Salvador Dalít láthatjuk, aki a New York-i kikötőben lévő S.S. Normandie fedélzetén áll, 1936-ban.

A világ egyik legnagyobb teknőse

A felvételen az aldabrai teknősök etetését követhetjük figyelemmel, akik a világ egyik legnagyobb teknősei közé tartoznak, és különféle füveket, leveleket és növényeket fogyasztanak.

A figyelmetekbe ajánljuk