Az immunrendszer a behatolókra reagálva olyan immunválaszt hoz létre, amitől rosszul leszünk. Innen tudjuk mi is és mások is, hogy meg kell gyógyulnunk.


Már a járványhelyzet alatt is kialakult néhány vita a tudományos körökben, melyek arról szóltak, hogy a vírus vagy az ember saját immunrendszere öli-e meg végül a beteg egyéneket.

Amikor egy vírus megtámad egy szervezetet, szaporodni szeretne. Ekkor az immunrendszer elkezd küzdeni ellene, eközben pedig a szervezet saját szöveteinek is árthat. A szív és a tüdő is sérülhetnek ilyenkor, emiatt érdemes az immunválaszra fokozott figyelmet fordítani, csillapítani azt a betegségek esetén.

Felmerül a kérdés, hogy mire jó az immunrendszer, ha árthat nekünk? Az immunrendszer nemcsak a sejtbiológiáról szól, hanem a kommunikációról is.

Viselkedéses immunreakció például az, amikor undort fejezünk ki egy nem kívánt étel kapcsán. Az étel veszélyt jelent egészségünkre nézve és ezt jelezhetjük másoknak arckifejezésünkkel.

Az ember betegségviselkedése továbbá azért hasznos, mert együttérzést vált ki társaiból. Ezt a betegségelőnyt megszerezve van, aki megjátssza betegségét.

Sherlock Holmes egyszer három napig éheztette magát, hogy egy gyanúsított beismerő vallomást tegyen, elhitetve vele, hogy ő fertőzte meg a nyomozót. Az emberek betegnek tettetik magukat, hogy ne kelljen dolgozniuk, vizsgázniuk, iskolába, randira menniük.

Az állatvilágban is megfigyelhetjük ezt, egyes madarak például sérültnek tettetik magukat, hogy ne támadják meg őket a ragadozók. A patkányoknál pedig előfordul az, hogy elnyomják az immunválaszt, hogy ne utasítsák el őket a potenciális partnerek.

A vírusok felhasználják betegségválaszainkat, a tüsszentés, köhögés során még több embert megfertőzhetnek. Mi több, a koronavírus ilyen erős jelzés nélkül is képes terjedni egyik emberről a másikra.

Az immunrendszerünk tehát olyan tüneteket produkál, melyek által azt kommunikáljuk mások felé többek között, hogy „Vigyázz!", „Törődj velem!". Az immunválasz vizsgálatával átfogóbb képet kaphatnak a szakemberek a kórokozó és az emberi test komplex interakciójáról.

(Forrás: Science Alert)


Friss

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megérkezett Kevin Smith He-Man sorozatának első előzetese

Ha rajongtál a régi rajzfilmsorozatért, esetleg a Dolph Lundgren főszereplésével készült filmmért, akkor imádni fogod.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4+1 élelmiszer, ami csökkentheti a koleszterinszintet

A szívbetegség a világ vezető halálozási oka. A magas koleszterinszint - különösen a „rossz" LDL - összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük elengedhetetlen a megfelelő étrend. Íme, 5 olyan élelmiszer, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk