kutya repülőtéren
Arról már mi is többször beszámoltunk, hogy soha nem volt még ilyen népszerű a magánrepülés, és z új ügyfelek száma folyamatosan növekszik. A növekvő utasforgalmat pedig a házi kedvencek is megdobják.

A Robb Report cikkéből az is kiderül, hogy már az sem ritka, ha egy gazdi kibérel egy magánrepülőgépet csak azért, hogy arra felrakja a kutyáját, hogy az hozzá repüljön.

Az ilyen történetek egyre gyakoribbak, és a két legnagyobb magánrepüléssel foglalkozó cég adatai érzékeltetik a fellendülést:

a NetJets 2019-ben nagyjából 20 ezer háziállatot fogadott, 2020-ban pedig 24 ezret, mindezt úgy, hogy kevesebb járatot indított. A VistaJet a háziállat-utazások 86 százalékos ugrásáról számolt be 2019 szeptemberétől 2021 szeptemberéig.

A cég adatai között főként kutyák szerepelnek, de vannak madarak, sőt nyulak is; a macskás utazások pedig 357 százalékkal nőttek 2019 és 2020 között.

Az üzemeltetők fel is ültek a trendre, és új programokkal és promóciókkal igyekeznek népszerűsíteni az állatos utazásokat.

A legtöbb üzleti repülőgép egyébként engedélyezi a háziállatokat a fedélzeten, és egy chartercég akár a logisztikában is segíthet, de egyesek még mindig díjakat számolnak fel, vagy akár tiltják is az állatokkal való utazást.

De vannak más korlátozások is. Az XO vállalata például figyelembe veszi az állat súlyát, és minden 35 kilónál nehezebb háziállatnak saját ülésre (és jegyre) van szüksége a fel- és leszálláshoz. Bizonyos fajtáknak szájkosarat kell viselniük, és minden kutyának és macskának teljesen beoltottnak kell lennie, állatorvosi igazolással.

A NetJets és a VistaJet szolgáltatásokat nyújt, a biotápoktól kezdve az utazás utáni fertőtlenítésig. De a NetJets készített egy új NetPets Instagram-oldalt is, amely állatokról készült képeket posztol repülés közben. Ez további lendületet adott a trendnek.

A VistaJet pedig kibővítette VistaPets programját, és több mint kétszáz, személyzeti alkalmazottat képzett ki a háziállatok elsősegélynyújtásáról és az állatok viselkedéséről. Mindezek mellett partnerséget alakítottak ki állatbarát szállodákkal és szállítócégekkel, kézzel készített alvószőnyegekkel, játékokkal és egy négyhetes tanfolyammal – igen, tényleg – , amely az ideges állatokat segíti hozzászokni a repüléshez.

A figyelmetekbe ajánljuk