Mármint tudományos értelemben, mivel nem nagyon történt evolúció, meg nem igazán voltak hegyek sem.


Egy új tanulmány szerint bolygónknak volt egy nagyon unalmas, lapos milliárd éve, amikor gyakorlatilag semmi sem történt. El is nevezték ezt az időszakot az unalmas évmilliárdnak. Erre az eredményre úgy jutottak, hogy megvizsgálták a szerte a Földön található Europiumot, ami cirkon kristályokban található.

Az eredmény alapján ez az időszak nagyjából 0,8-1,8 milliárd évig is tarthatott és a Föld felszíne lapos volt, nagyrészt víz és szárazföldtömbök borították. A kéregben nem történt elegendő teknonikus mozgás ahhoz, hogy hegyek alakulhassanak ki, de ami ennél is érdekesebb, ennek köszönhető az is, hogy ebben a periódusban új fajok sem alakultak ki és nem történt gyakorlatilag semmi evolúció.

Az persze nem derült ki egyelőre, hogy miért állt le a tektonikus aktivitás éss miért ennyire hosszú időre. Ez további kutatásokat igényel majd, de a tudósok sejtése alapján a válaszok az ősi Nuna-Rodina szuperkontinens létrejöttében lehetnek, ami befolyásolhatta a bolygó palástjának hőszerkezetét.

(Forrás: Big Think)


Friss

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk