Az világűr furcsa hangja és 9 cool dolog az internetről

Ismét összeszedtük az elmúlt egy hét legizgalmasabb internetes bejegyzéseit. Megtudhattuk például, milyen kvalitások kellenek ahhoz, hogy valaki hollywoodi sikító szinkronszínész legyen, hogy a Naprendszerünk nem teljesen hangtalan, de egy 1975-ben készült fotót is találtunk David Bowie-ról és Elizabeth Taylorról.​Az igazi Woodstock

1969 nyarán több hatalmas zenei fesztivált is rendeztek az Egyesült Államokban. Ezek az események – a béke és szerelem tematikájára épülve – a rock and roll-életérzésről, a hallucinogén drogokról, valamint több ezer részeg ember, viszonylag kis területre történő egybegyűléséről szólt. Az egyik leghíresebb ilyen fesztivál, a Woodstock Music and Arts Fair a történelem egyik leghíresebb zenei eseményévé vált. De vajon milyen volt igazából? Mennyi igaz a legendákból?

A sikítás mesterei

Bár sokan nem tudják, a sikolyok rengeteg energiát vesznek el a filmsztároktól, ráadásul a felvett hangok jelentős része valójában használhatatlan. Emiatt a sikítások jelentős részét a forgatás után, szinkronszínészek bevonásával kell újra rögzíteni. Az olyan művészek, mint például Ashley Pelgon és Scott Whyte Hollywood legjobban őrzött titkai közé tartoznak, ők ugyanis a megélhetésükért sikoltoznak. Ezeknek a – nevezzük őket – sikolyművészeknek ismerniük kell a legfinomabb különbségeket a félelemből, dühből és bánatból fakadó sikolyok között.

A valaha élt legmagasabb ember

Robert Wadlow (1918-1940) volt a legmagasabb ember a feljegyzett történelemben, akiről megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre, a maga 272 cm-es magasságával.

Sáska az étlapon

Shutterstock

2021 utolsó hónapjától élelmiszerként is forgalomba hozható a Locusta migratoria, vagyis a keleti vándorsáska. A rovar alapanyagként számos élelmiszer összetevőjeként is felhasználható az Európai Unióban, de fagyasztva, szárítva és őrölt formában is beszerezhetik majd az ínyencségeket kedvelők.

A világűr hangja

A közhiedelemmel ellentétben a világűr nem teljesen csendes, tele van ugyanis különféle zajok földöntúli kakofóniájával: ilyenek például a bolygók, a plazmahullámok, az elektromágneses zavarok és a töltött részecskék áramlása is.

Csökkenő agyunk

Robina Weermeijer/Unsplash

A Los Angeles-i Természettudományi Múzeum agykutatója, J.M. Stibel nemrégen megjelent tanulmányából kiderül, hogy a modern homosapiensnek több mint 5 százalékkal csökkent az agymérete. Stibel arra is talált bizonyítékot, hogy agyunk mérete a testünkhöz képest szintén csökkent – ez az úgynevezett enkefalizáció –, főként az általános elhízás miatt.

Elizabeth Taylor és David Bowie

Az alábbi képeken David Bowie és Elizabeth Taylor látható. A képeket Terry O'Neil készítette 1975-ben. Az ikonikus fotó a magyar származású George Cukor rendező otthonában készült a kaliforniai Beverly Hillsben. O'Neil egy későbbi interjúban elmesélte, hogy bár Taylor nagy késő hírében állt, ezen a bizonyos fotózáson ő várt Bowie-ra, a zenész ugyanis több mint egy órát késett.

A magyar jelszavak

Shutterstock

Az internet megjelenése óta már megtanulhattuk volna, hogy milyen szabályai vannak a jelszógenerálásnak. A magyar felhasználók jelentős része mégsem hallgat a szakértők tanácsaira, adataink biztonságos tárolásával pedig szinte egyáltalán nem foglalkozunk. Egy szó, mint száz: bénák vagyunk, ha jelszavakról van szó.

Szomorú történetek viccesen

Talán ellentmondásosnak tűnhet, de a komédia gyakran kulcsfontosságú egy komoly történetben. A komikum ugyanis bevált módja annak, hogy megteremtsük azt a változatos érzelmi szöveget, amelyre egy lenyűgöző történetnek szüksége van. De vajon, hogyan tudjuk ezt az atmoszférát megteremteni? És miért szükséges a humor eszközéhez nyúlni a tragédiák megírásakor?

Az aszteroidaövek

Bár Naprendszerünk egy tökéletesen összehangolt mechanizmusnak tűnik, valójában a Mars és a Jupiter pályája között valóságos káosz uralkodik. Ott ugyanis több százezer kis égitest száguldozik mindenféle irányba, időnként keresztezve más égitestek pályáját. Néha pedig egymás útjába kerülnek, és az összeütközéskor szilánkok és darabok ezreit hozzák létre.

A figyelmetekbe ajánljuk