Mikor, mit és mennyit ehetünk edzés után?

Edzés után regenerációra van szüksége testünknek, ezért érdemes hamar feltölteni raktárainkat.


Az izmok csakis úgy tudnak növekedni, ha több tápanyagot vesznek fel, mint amennyit leadtak, ehhez pedig fehérjére és szénhidrátra van szükségük. Emiatt az edzéssel árthatunk is izmainknak, ha nem eszünk utána. Ha ugyanis nincs energiánk, szervezetünk az izomszövetekből fog táplálkozni.

Edzés után megnyílik egy anabolikus ablak, amelyben a szénhidrátokat és aminosavakat izmaink legjobban hasznosítják, ez körülbelül kétórás, tehát érdemes rögtön edzés után beiktatni egy étkezést. A szénhidrát a glikogénraktárak feltöltése miatt, a fehérje pedig az izmoknak nagyon hasznos.

A fehérje és a szénhidrát mellett még fontos a folyadék fogyasztása, de a zsír kerülendő. A zsírt ugyanis nagyon lassan dolgozza fel testünk, a zsírral együtt bevitt szénhidrát és fehérje emiatt lassabban jut el izmainkhoz.

Fehérjéből továbbá érdemes gyorsan lebomlót alkalmazni, ilyen a tejsavó fehérje például (ezt tejtermékekből nyerik ki és étrendkiegészítőkben található). De fehérjeforrás lehet a tojás és a hús is. Kilogrammonként 0.2-0.4 gramm fehérje bevitele az ideális.

A szénhidrát azért fontos, mert inzulintermelést vált ki, így a tápanyagok gyorsabban jutnak el az izomrostokba. Ehhez egy magas glikémiás indexű szénhidrátot válasszunk magunknak, ilyen például a fehér kenyér is. Kilogrammonként 0.8 és 1 gramm szénhidrát fogyasztása javasolt.

(Forrás: Myprotein)


A figyelmetekbe ajánljuk