Optikai illúzió áldozata lehetett a Titanic, és annak több mint kétezer utasa.

Bejárta a világsajtót az elmúlt hetekben a különböző hajókról készült felvételek, amik a horizont felett lebegni látszódtak. Mindezt Colin McCallum indította, amikor feltöltötte a saját felvételét a Facebookra. A megfejtés természetesen nem az, hogy a fényképen és videókon látható hajók valóban a levegőben repülnek: egy optikai illúzióról van szó, úgynevezett tengeri délibábról.

A „lebegő hajók" nyugodt időben láthatóak, amikor a kisebb sűrűségű, magasabb hőmérsékletű légrétegek megülnek a magasabb sűrűségű, alacsonyabb hőmérsékletű légrétegeken. A rétegek határán a fény megtörik, ezért a tárgyak nem a valódi helyükön látszanak – magyarázza a 24.hu

Most egy brit bulvárlap, a LadBible állt elő egy merész elmélettel, miszerint a lassan 110 éve elsüllyedt Titanic veszte egy hasonló tengeri délibáb lehetett. Tim Maltin író, történész szerint a hajó tornyából őrködő személyzet az optikai illúzió miatt nem vehette észre az óriási jéghegyet 1912-ben, ami a luxushajó első és egyben utolsó útja volt.

A Titanic a Labrador-áramlat jéghideg vizében süllyedt el, miután egy óriásjéghegynek ütközött. A térségben több, 60 méternél is magasabb jéghegy található, de a képződmények csúcsa fölött melegebb levegő áramlik a közeli közeli Golf-áramlat felől, ami előidézte a tengeri délibábot – így végül az őrszemek már csak akkor vették észre a jéghegyet, amikor már késő volt.


Friss

Készíts te is házilag limonádét!

A limonádé a nyár egyik legkedveltebb itala. Nagy szükségünk van rá, főleg ebben a hőségben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk