Optikai illúzió áldozata lehetett a Titanic, és annak több mint kétezer utasa.

Bejárta a világsajtót az elmúlt hetekben a különböző hajókról készült felvételek, amik a horizont felett lebegni látszódtak. Mindezt Colin McCallum indította, amikor feltöltötte a saját felvételét a Facebookra. A megfejtés természetesen nem az, hogy a fényképen és videókon látható hajók valóban a levegőben repülnek: egy optikai illúzióról van szó, úgynevezett tengeri délibábról.

A „lebegő hajók" nyugodt időben láthatóak, amikor a kisebb sűrűségű, magasabb hőmérsékletű légrétegek megülnek a magasabb sűrűségű, alacsonyabb hőmérsékletű légrétegeken. A rétegek határán a fény megtörik, ezért a tárgyak nem a valódi helyükön látszanak – magyarázza a 24.hu

Most egy brit bulvárlap, a LadBible állt elő egy merész elmélettel, miszerint a lassan 110 éve elsüllyedt Titanic veszte egy hasonló tengeri délibáb lehetett. Tim Maltin író, történész szerint a hajó tornyából őrködő személyzet az optikai illúzió miatt nem vehette észre az óriási jéghegyet 1912-ben, ami a luxushajó első és egyben utolsó útja volt.

A Titanic a Labrador-áramlat jéghideg vizében süllyedt el, miután egy óriásjéghegynek ütközött. A térségben több, 60 méternél is magasabb jéghegy található, de a képződmények csúcsa fölött melegebb levegő áramlik a közeli közeli Golf-áramlat felől, ami előidézte a tengeri délibábot – így végül az őrszemek már csak akkor vették észre a jéghegyet, amikor már késő volt.


Friss

5 magnéziumban gazdag étel, amelyek rendkívül egészségesek

A magnézium rendkívül fontos ásványi anyag. Több száz kémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, és hozzájárul az egészség megőrzéséhez, ennek ellenére sokan nem érik el a napi szükséges bevitelt.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Gerinces Paleontológiai és Plaeoantroplógiai Intézet /Chen Yu/

Megtalálták a Föld legnagyobb szárazföldi emlősét

A ma ismert állatok eltörpülnének mellette.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk