A babák félelemválaszát befolyásolhatja a bélben élő baktériumok összetétele.

Minél többet megtudunk az emberi mikrobiomról (amely a bélben található organizmusok összessége), annál inkább rácsodálkozunk arra, hogy létezésünk hány aspektusát befolyásolják a bennünk lakó láthatatlan mikroszkopikus organizmusok.

A tudósok nemrég azt találták, hogy a csecsemők félelemre adott válaszát is meghatározhatja a bélben élő baktériumok összetétele.

Egy új tanulmányban ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a kevésbé kiegyensúlyozott mikrobiommal rendelkező csecsemők fokozottabb félelmi viselkedést mutatnak egy kísérlet során, összehasonlítva azokkal a csecsemőkkel, akiknek bélbaktériumai kiegyensúlyozottabbak.

A vizsgálatban több mint 30 csecsemőt vizsgáltak meg. Úgy ijesztették meg őket, vagyis úgy tesztelték félelemválaszukat, hogy a kutató valamilyen maszkot vett fel, volt köztük lófej, majomfej és űrlényfej is.

A szakemberek megbizonyosodtak arról, hogy az élmény nem túl fenyegető a babáknak.

"Nagyon szerettük volna, ha a tapasztalat mind a gyerekek, mind pedig szüleik számára élvezetes lenne. A szülők egész idő alatt ott voltak, és bármikor beugorhattak, amikor csak akarták"

– magyarázza Rebecca Knickmeyer, aki a Michigan Állami Egyetem gyermekorvosa és idegtudósa.

A félelmet a bemutatás után a reakciók mentén értékelték.

A kutatók a csecsemők székletmintáit is megvizsgálták és érdekes módon összefüggést találtak a bél mikrobiomjának összetétele és a félelem szintje között.

A Bacteroides alacsonyabb mennyisége, valamint a Veillonella, a Dialister, a Bifidobacterium, a Lactobacillus és a Clostridiales megnövekedett száma mutatott összefüggést az erősebb félelemválasszal.

Kickmayer szerint

"A félelemreakciók a gyermek fejlődésének normális részét képezik".

Emiatt a megfigyelt babák esetében még nem biztos, hogy gondot okoz a kicsivel nagyobb félelemválasz. Felnőttkorban azonban a félelem nagyobb mértéke árthat mentális egészségünknek.

Amennyiben a gyermekek

"biztonságban nem tudják csillapítani ezt a választ, akkor fokozottan veszélyeztetheti őket, hogy később az életben szorongás és depresszió alakuljon ki"

– mondják a szakemberek.

Noha korábban kimutatták, hogy a mikrobiom összefüggést mutat az amygdala, tehát a félelemközpont méretével, egyelőre nem tudni, pontosan hogyan függ össze a mikrobiom a félelemválasszal.

Az ilyen kutatások segíthetnek a jövőben a pszichiátriai rendellenességek megelőzésében és kezelésében.

(Forrás: Science Alert)

Friss

Ezért lehet fontos a hazai áru fogyasztása

A szezonális áru vásárlása jót tesz a környezetnek, a termelőknek és a pénztárcánknak is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk