A NASA sikeresen lencsevégre kapta mi maradt a világ egykor legnagyobb jéghegyéből.A műholdfelvételen, amely február 11-én készült, látható, hogy a jéghegy 11 kisebb darabra hullt szét és Dél-Georgia szigeténél található, az Antarktiszi-félszigettől mintegy 1500 kilométerre északkeletre.

Az A-68a eredetileg az antarktiszi Larsen C-selfjégről vált le még 2017. júliusában, akkor megközelítőleg 6 ezer négyzetkilométeres volt.

A szakértők sokáig attól tartottak, hogy a Dél-Georgia felé haladó A-68a el fogja zárni a fókák és pingvinek zsákmányszerző útjait, amely széleskörű éhínséghez vezethetett volna az állatvilágban. A jéghegyet azonban szerencsésen távolabb sodorták az áramlatok, így a sziget állatainak fenyegetettsége egyelőre elmúlt.

Habár az A-68a több kisebb darabra esett szét, a brit kutatók egy csoportja utat tervez a maradványokhoz. Ezzel pedig az az elsődleges céljuk, hogy robot tengeralattjárókkal vizsgálják meg a jéghegy darabok környezetét ( víz hőmérséklet, sótartalom és tisztaság). A kutatást még ebben az évben el szeretnék kezdeni.

Az A-68a több mint három éven át volt a bolygó legnagyobb jéghegye.

(space.com)

Friss

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Íme, 3+1 ötlet a fokhagyma felhasználására

A fokhagyma antioxidánsokban és természetes antibiotikumokban gazdag egészséges zöldség. Hogyan használhatnánk fel minél sokrétűbben a hétköznapokban?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk