A Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája 11 éve történt, káros hatása azonban a mai napig észlelhető az állatvilágon.


A Environmental Toxicology and Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány megállapította , hogy a Mexikói-öböl északi részén a Deepwater Horizon olajfúrótorony 2010-es szennyezése súlyosan befolyásolta a palackorrú delfinek immunfunkcióját.

A területen élő delfinek évekig voltak nagy mennyiségű olajnak kitéve, amelynek a mai napig észlelhetőek a mellékhatásai. Még tizenegy év elteltével is az állatok olyan immunológiai elváltozásoktól szenvedtek, mint amilyenekkel közvetlenül a robbanás után időszakban.

A kutatók az erősen olajozott területek palackorrú egyedeit ideiglenesen befogták, majd mintákat vettek tőluk, hogy megvizsgálhassák őket. Eredményeiket pedig összehasonlították azokkal a delfinekkel, akik olyan területen éltek. ahol az olaj nem volt megfigyelhető.

A kutatás eredménye elborzasztotta a szakértőket: hiszen a káros hatásokat olyan delfineken is észrevették, amelyek a katasztrófa után születtek.

Ekképpen a tanulmány szerint egyértelműen kijelenthető, hogy az olajszennyezés hosszú távon rendkívül káros az állatokra nézve, sőt egyes egyedeknél akár több generáción keresztül is befolyásolhatja a születendő delfinek egészségét.

(Eurekalert)

Friss

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk