Az ókorban nehezen tudtak pontosan tájékozódni az emberek, így ennek megoldására elkészítették az antiküthérai szerkezetet.Az antiküthérai óra egy antik számológép, ami elméletileg a Naprendszerben található bolygók pozíciójának megállapítására, holdfogyatkozások kijelzésére hoztak létre, egy tetszőleges dátum beállításával. Az ókorban ez volt a lefejtettebb szerkezet, amit az ember elképzelhet.

commons.wikimedia.org

40 darab kézzel készített bronz fogaskerékből és tárcsából áll, melyen görög csillagászati feliratok találhatóak. A szerkezet 33 cm magas, 17 cm széles és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve. Az elülső lemezén a görög zodiákust és az egyiptomi naptárt mutatta. Hátulján pedig két tárcsa helyezkedett el, amin a holdciklusok és a fogyatkozási minták időpontját jelenítették meg.

A kutatók a mai napig nem tudták egészen pontosan behatárolni a szerkezet feladatát, persze a legelfogadottabb koncepció az, hogy a különféle objektumok helyzetét tudták vele meghatározni. A "műszer" drágakövekkel volt összevissza kirakva, a szakértők szerint ennek segítségével határozhatták meg a bolygók helyzetét. Tehát nem az órán lévő mutatók fedték fel az égitestek irányát, hanem a forgatható gyűrűk és a drágakövek.


(Nature)

Friss

UFO-król készít dokumentumfilm-sorozatot J.J. Abrams

A négy epizódos miniszéria címe szimplán csak UFO lesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk