A légszennyezés nagy mértékben kihathat egészségünkre, ezért jó tudni, hogy mi segít a káros hatások elkerülésében.


Egy új tanulmány megállapította, hogy az idősebb férfiak, akik gyulladáscsökkentőket, például aszpirint szednek, védettek lehetnek a légszennyezés rövid távú hatásaitól.

A kutatás, amelyet közel ezer fehér férfi körében végeztek, kimutatta, hogy a kis szennyezett részecskék és a fekete szén belégzése még rövid távon is gyengébb kognitív funkciókat eredményezhetnek.

Azok a résztvevők, akik nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedtek, szignifikánsan magasabb eredményt értek el a memóriát, koncentrációt felmérő teszteken. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyógyszerek védelmet nyújthatnak.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy ennek köze lehet ahhoz, hogy az aszpirin csökkentheti az agy gyulladását, amely krónikussá válhat, ha magas a légszennyezés.

Ezt az elképzelést azonban, miszerint az aszpirin valóban segíthet mérsékelni a légszennyezés hatásait, még nem tesztelték klinikai vizsgálatokkal. A gyógyszer emellett hosszú távon belső vérzéseket okozhat.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hosszú távú légszennyezés csökkent agytérfogathoz vezethet, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló károsodást és a demencia kialakulását idézheti elő.

Ezek miatt annak kiderítése, hogy az aszpirin hogyan csökkenti az agy gyulladását, hihetetlenül hasznos lehet.

A szerzők remélik, hogy ennek hatásnak a további feltérképezése segíthet abban, hogy feltárják, pontosan miként befolyásolhatja agyunkat a légszennyezés, és mi lehet a legjobb megoldás ellene.

(Forrás: Science Alert)


Friss

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy óriási fényes spirált figyeltek meg a Csendes-óceán felett

A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk