A légszennyezés nagy mértékben kihathat egészségünkre, ezért jó tudni, hogy mi segít a káros hatások elkerülésében.


Egy új tanulmány megállapította, hogy az idősebb férfiak, akik gyulladáscsökkentőket, például aszpirint szednek, védettek lehetnek a légszennyezés rövid távú hatásaitól.

A kutatás, amelyet közel ezer fehér férfi körében végeztek, kimutatta, hogy a kis szennyezett részecskék és a fekete szén belégzése még rövid távon is gyengébb kognitív funkciókat eredményezhetnek.

Azok a résztvevők, akik nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedtek, szignifikánsan magasabb eredményt értek el a memóriát, koncentrációt felmérő teszteken. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyógyszerek védelmet nyújthatnak.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy ennek köze lehet ahhoz, hogy az aszpirin csökkentheti az agy gyulladását, amely krónikussá válhat, ha magas a légszennyezés.

Ezt az elképzelést azonban, miszerint az aszpirin valóban segíthet mérsékelni a légszennyezés hatásait, még nem tesztelték klinikai vizsgálatokkal. A gyógyszer emellett hosszú távon belső vérzéseket okozhat.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hosszú távú légszennyezés csökkent agytérfogathoz vezethet, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló károsodást és a demencia kialakulását idézheti elő.

Ezek miatt annak kiderítése, hogy az aszpirin hogyan csökkenti az agy gyulladását, hihetetlenül hasznos lehet.

A szerzők remélik, hogy ennek hatásnak a további feltérképezése segíthet abban, hogy feltárják, pontosan miként befolyásolhatja agyunkat a légszennyezés, és mi lehet a legjobb megoldás ellene.

(Forrás: Science Alert)


Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk