mountain and blue body of water under cloudy sky

Egészen fura hatással volt az amerikai államra meleghullám, gyakorlatilag megbénítva egy rövid időre némelyik város életét.


Az Egyesült Államok leghidegebb államában, Alaszkában minden idők legmelegebb decemberi napját regisztrálták, egy szokatlan téli meleg időszak közepette. Kodiak szigetén vasárnap 19,4 Celsius-fokos rekordhőmérsékletet mértek, ami majdnem hét fokkal melegebb, mint az állam eddigi legmagasabb hőmérséklete. Alaszka más részein azonban a hőmérséklet rekordalacsonyra süllyedt.

A délkeleti Ketchikan városában december 25-én -18 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet, a város egyik leghidegebb karácsonyi napja volt az elmúlt évszázadban. A szélsőséges időjárás miatt a hatóságok jégveszélyre figyelmeztettek, mivel az esőzések és a hóesés miatt az utakat cementkemény jég borítja. A szakértők szerint a Hawaii felől beáramló meleg levegő nedvesebbé tette Alaszka levegőjét, amely decemberben általában hideg és száraz.

Ez azt jelenti, hogy a heves esőzések és hóviharok valószínűbbek a belső régiókban, távol a meleg tengerparti területektől. A heves havazást özönvízszerű eső követte, amely a csapadék gyors megfagyása miatt jéggel borította be a régiót, ami széles körű áramkimaradásokat, útlezárásokat és hivatalok bezárását eredményezte. Az utakon vastag jég képződött, és az autósok számára alattomossá tette azokat.

A jeget rendkívül nehéz eltávolítani, ha egyszer már hozzákötött az útfelülethez. Bár a levegő hőmérséklete meleg volt, az utakon fagypont alatti hőmérséklet uralkodott, ami miatt a jég a felszínhez szimplán megkötött. A hideg hamarosan visszatér, Fairbanksben az előrejelzések szerint a hőmérséklet a hétvégén -29 Celsius-fok alá süllyed. A jövőben viszont valószínűleg gyakoribbak lesznek a meleg, nedves időszakok.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk