Tudjuk, hogy a testmozgás jó hatással van az izomzatunkra, szív- és érrendszerünkre és metabolizmusunkra. De milyen hatással van az agyra?


Az agy nagyon plasztikus, tehát egy változásban lévő szerv. Napi szinten képződnek benne új idegi kapcsolatok és új idegsejtek is. A hippokampusz kiemelt területe az agynak, amely a memóriához, tanuláshoz és a negatív érzelmekkel való megküzdéshez köthető.

Egy BDNF nevű molekula segíti az új neuronok képződését. A különféle aerob mozgások és nagy intenzitású intervall edzések jelentősen növelik agyunk BDNF szintjét. Ez a változás epigenetikus, tehát kihat a gének kifejeződésére is, ami idegi hálózatok megváltozásához vezethet.

A rendszeres testmozgás emellett kihat az immunfolyamatokra azáltal, hogy csökkenti a gyulladásos válaszokat. Bizonyos gyulladásos válaszok járulnak hozzá a depresszió és a szorongás kialakulásához is többek között, ezért a testmozgás a mentális betegségek megelőzését szolgálja. Egy kutatás alapján a sportolás a terápiához hasonló módon képes csökkenteni a depresszió tüneteit.

A sport emellett dopamin és endorfin termelődést válthat ki, ami miatt jó közérzetünk lesz és motiváltak leszünk. Pozitív hatással van továbbá a kognitív funkciókra, a memóriára, tehát a hippokampuszra.

Csökkenti a szorongást és a PTSD tüneteit. A testmozgás lehet egy mindfulness-gyakorlat is, mivel segítségével a jelenre figyelünk. Ezeken kívül az önmagunkról alkotott kép és az önbizalom növelésében is fontos szerepet tölthet be.

(Forrás: BigThink)


Friss

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A halász, akit lenyelt egy bálna, majd kiköpte

A halász, Michael Packard éppen búvárkodott, amikor a massachusettsi Provincetownnál 30-40 másodpercre a tengeri óriás szájába került.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk