Az évmilliók alatt fosszílizálódott rovar vizsgálatának köszönhetően megismerhetjük az állat táplálkozási szokásait.


Egy eddig ismeretlen fajt fedezett fel az UNESCO Világörökségei közé tartozó messeli árokban a Senckenberg Természettudományi Társaság vezetője, Sonja Wedmann, valamint egy nemzetközi tudósokból álló kutatócsoport. A megvizsgált rovar potrohában különböző növényektől származó pollen volt kimutatható

– derül ki a MTI beszámolójából, amit a 24.hu szemlézett.

„A legújabb kutatási eredményeink szerint a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovar már 50 millió éve is virágporral táplálkozott"

– mondta Wedmann, akinek tanulmányáról először a Current Biology című tudományos lap számolt be.

Ez az első bizonyíték arra, hogy a rovaroknak ez a családja az ősi múltban pollent fogyasztott, és teszi ezt a mai napig. A pollent a fotogrammetria segítségével háromdimenziós dudorként tették láthatóvá a mindössze 11 milliméteres állat potrohán.

„Világszinten nagyon ritkák az ilyen fosszilizálódott táplálékmaradványok. Információt szolgáltatnak az állat életmódjáról, táplálkozási szokásairól, valamint a környezeti körülményekről"

– mondta a kutató, akinek tanulmánya kitér a legyek 47 millió évvel ezelőtti kiemelten fontos szerepére a növények beporzásában.

„Abból indulunk ki, hogy fontos szerepet játszottak a pollen szállításában és így több növénycsalád szaporításában. Valószínűleg a trópusi növények beporzásában fontosabbak voltak a legyek, mint a méhek"

– véli a kutató.

Friss

Gerinces Paleontológiai és Plaeoantroplógiai Intézet /Chen Yu/

Megtalálták a Föld legnagyobb szárazföldi emlősét

A ma ismert állatok eltörpülnének mellette.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Térképre vitték a Balaton legjobb sörlelőhelyeit

A különleges sörök kedvelőinek kedvez az az új online kalauz, amely a legjobb Balaton környéki kisüzemi sörfőzdéket, illetve craft söröket is árusító éttermeket, sörözőket és üzleteket gyűjti össze.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk